Hlavní obsah

Zrození nového newyorského detektiva

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darlene O’Harová je nejen detektivem sedmého okrsku na Manhattanu – hlavně je hrdinkou autorské prvotiny zkušeného amerického autora Petera de Jonga. Nechtěl jsem česky napsat, že jsme svědky „zrození nové detektivky“, jak by se při přechylování slušelo, protože v případě prózy Stíny zůstávají jde o „detektivku“ relativně klasickou.

Foto: Profimedia.cz

Americký novinář a spisovatel Peter de Jonge.

Článek

Novinář Peter de Jonge spolupracoval se slavnějším autorem Jamesem Pattersonem na třech bestsellerech. Dva z nich (Stopy v písku a Dům na pláži) už čeští čtenáři znají, třetí (Miracle on the 17th Green) se stal námětem televizního filmu režiséra Michaela Switzera Zázrak (1999) o vztazích zrodivší se hvězdy golfového sportu s manželkou a dětmi, které začne zanedbávat.

Nyní de Jonge napsal prvotinu. Určitě je to tím, že stále mladá a sympatická policistka O’Harová je matkou osmnáctiletého syna, takže se jí osobně dotkne, když objeví mrtvolu studentky Newyorské univerzity Francesky Penaové, podrobenou nelidskému mučení. Jistě jde o to, kdo je vrahem, ale poselství knihy směřuje mimo rámec detektivního příběhu.

Jde o vztahy mezi lidmi, o tajené pozadí života mladé dívky, která si už na základní škole změnila identitu, aby unikla stínu incestu, jenž ji pronásledoval. Poměrně časté téma americké literatury tu získává další podobu, protože nejde o tradiční podobu pachatel–oběť, ale o důsledek sebezpytování muže, který vyslal do světa postiženou dceru.

Peter de Jonge: Stíny zůstávají

Euromedia Group, k. s., – Knižní klub,

přeložila Tatjana Jandourková,

240 stran

Ale abych se vrátil k Darlene O’Harové. Určitě si zasluhuje čtenářskou pozornost. Je to bytost z masa a kostí, znající únavu stejně jako neúnavnou tvrdohlavost.

Reklama

Výběr článků

Načítám