Hlavní obsah

Nová alba: SuperHeavy, Tony Bennett, Chris Rea a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden je plný zajímavých alb. Na svět se prodraly kolekce z nejrůznějších stylových oblastí. Jsou mezi nimi i nahrávky legend Alice Coopera a Pearl Jam.

Článek

SuperHeavy: SuperHeavy

Pozoruhodné album vychází tento týden za velké podpory i pozornosti světových médií. Jde o debut superskupiny SuperHeavy, kterou před časem sestavili zpěvák Rolling Stones Mick Jagger a kytarista někdejších Eurythmics Dave Stewart. Přibrali k sobě ještě další zajímavé hudebníky, soulovou zpěvačku Joss Stoneovou, syna krále reggae Boba Marleyho Damiana a bollywoodského skladatele a zpěváka A.R. Rahmána.

Hudebně se kolekce pohybuje kdesi mezi rockem, reggae, soulem a bhangrá, což je muzika paňdžábských přistěhovalců v Británii. Jsou na něm docela zajímavé melodie, ještě zajímavější rytmy a rozličné nálady skladeb. Všichni zpěváci v tom všem bojují o místo na výsluní, pročež je nahrávka tak trochu soubojem, nikoli funkčním dílem. První recenze ze zahraničí jsou zatím spíše zdrženlivé.

Universal Music

Tony Bennett: Duets II

Americký popový a jazzový zpěvák Tony Bennett se v minulosti písničkových duetů dostatečně nenamlsal. Před pěti lety sice vydal album Duets: An American Classic, nyní k němu ovšem přidává pokračování, jež vychází pod názvem Duets II.

V něm se v písních svých oblíbených kolegů a klasiků představuje po boku takových hvězd, jakými nesporně jsou Andrea Bocelli, Michael Bublé, Mariah Carey, Natalie Cole, Lady Gaga, Willie Nelson a další. Pro kolekci jednoznačně platí slogan „co jméno, to vedle Bennetta další hvězda“. Není divu, že jsou všechny písně skvěle zpracované a zazpívané. Pozoruhodností nahrávky je Bennettův duet s Amy Winehouseovou, zpěvačkou, která předčasně zemřela letos v červenci. Skladba Body And Soul je poslední, kterou ve svém krátkém životě nahrála.

Sony Music

Chris Rea: Santo Spirito Blues

Pozoruhodný komplet vydává britský zpěvák, písničkář a skladatel Chris Rea. Sbírka tří CD a dvou DVD nazvaná Santo Spirito nabízí především jeho nové studiové album. Je základem kolekce a přináší písničky ve stylu blues, milovaného to uměleckého útvaru Rey. Kolekce pak ještě obsahuje dva filmy, které napsal a režíroval sám Rea. První je osobní kronikou býčích zápasů a obsahuje neoklasickou a cikánskou hudbu tematicky zaměřenou na Španělsko. Druhý ukazuje Reu na pouti Florencií při hledání životní pravdy. I proto má kolekce jako celek neoddiskutovatelný duchovní rozměr. Hudba, která oba filmy doprovází, je zachycena na dvou dalších CD.

Warner Music/Supraphon

Pearl Jam: Twenty

Před pár dny měl na filmovém festivalu v kanadském Torontu premiéru retrospektivní film o americké kapele Pearl Jam. Jeho název je Twenty (režíroval ho Cameron Crowe), a stejně tak se jmenuje i dvojalbum, které nyní vychází jako soundtrack k filmu. Je na něm série písniček, které jsou z repertoáru kapely povětšinou velice dobře známé. Jejich záznamy mají ale různou podobu, některé jsou z koncertů, jiné zase z verzí unplugged, nechybí ani řada zajímavých demoverzí. Především koncertní záznamy pak poukazují na to, že síla kapely a atmosféra jejích písniček jsou zcela neopakovatelné.

Sony Music

Kasabian: Velociraptor!

Nástupce kritikou i posluchači příznivě přijatého alba West Ryder Pauper Lunatic Asylum vznikl v rodném městě kapely – Leicesteru. Mix písniček proběhl v San Francisku, přičemž jejich autorem a producentem je kytarista Sergio Pizzorno. Kapela původně prohlásila, že si dá na nějaký čas pohov, ovšem když přišly na svět první nové skladby, začalo vznikat album, které ona sama považuje za přelomové. Možná je přelomové pro ni, pro historii hudby asi ne tak doslova. Skutečností ale je, že vznikla naprosto povedená nahrávka formace, která má co říct a činí tak s obrovským nadšením a profesionální zručností. Motivující je i velká nebývalá alba.

Sony Music

Opeth: Heritage

Desáté album švédské skupiny Opeth je hold její metalové kariéře i minulosti daného stylu. Přináší mnoho barev, které heavy metal nabízí, a také se opírá o odkaz psychedelie ze šedesátých let minulého století, stejně tak progres rocku či art rocku z let sedmdesátých. Nad vším stojí přesvědčivé melodické linky a síla studiových nahrávek tak, jak je kapela pro nové album pořídila. Není to jenom nahrávka experimentálního metalu. Tahle deska je zajímavá kvůli jiným věcem. Má například nebývalou intenzitu, aranžérské vtípky a přináší atmosféru zvláštního chladu, který je plíživě poklidný a nakažlivý.

Warner Music

Alice Cooper: Welcome 2 My Nightmare

Americký rockový mistr hudebních i pódiových hororů nahrál své nové album s producentem Bobem Ezrinem, který produkoval i originální kolekci Welcome To My Nighmare z roku 1975. Po více než pětatřiceti letech spojili ti dva opět horor a humor, a to pro novou posluchačskou generaci. Pro nahrávání si kvůli tomu pozvali několik zajímavých hostů (Rob Zombie, Ke$ha, John 5 nebo Desmod Child). Hudebně se pohybují po dlouhé ose od diskotékových náznaků až po garážový punk, přičemž kdesi uprostřed je základ, syrový hard rock vystřižený podle šablony ze sedmdesátých let. O baladě Something To Remember Me By Cooper řekl, že je to „nejhezčí písnička, jakou kdy vytvořil“.

Universal Music

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám