Hlavní obsah

Vandenberg ukazuje historii očima lékařů mocných

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaltskou konferenci v únoru 1945, na které lídři SSSR, USA a Velké Británie rozhodovali o poválečném světě, z neobvyklého úhlu přibližuje německý autor literatury faktu Philipp Vandenberg v knize Skrytí vládci očima jejich lékařů (Euromedia Group, 272 stran, 229 Kč).

Článek

Vidí tři nemocné stárnoucí muže. Admirál Ross T. McIntire, osobní lékař prezidenta F. D. Roosevelta, jenž ve čtyřiadvaceti ochrnul od kyčlí dolů následkem dětské obrny, zamlčel nejen veřejnosti, ale i prezidentovi alarmující diagnózu, která způsobila, že své znovuzvolení nepřežil ani o pět měsíců. Zvítězila obava, že designovaného nástupce v Demokratické straně Harryho S. Trumana nikdo neznal a porážka by ho neminula.

Stalina, silného kuřáka trpícího hypertenzí, doprovázel spolu s početnou svitou osobní lékař Vladimir Nikitič Vinogradov, internista První moskevské kliniky Sečenovova ústavu. Krátce před Stalinovou smrtí byl uvězněn pro podezření ze špionáže a nad smrtelným ložem státníka v roce 1953 tak stanuli lékaři, kteří neznali jeho anamnézy.

A byl to podle Vandenberga Churchillův lékař lord Moran, který přemluvil britského premiéra, aby zůstal i poté, co si hned druhý den vjeli do vlasů se Stalinem. Lord Moran ho znal z roku 1942, když doprovázel Churchilla do Moskvy.

Osudy Ludvíka II. Bavorského, císaře Fridricha III, císaře Marka Aurelia a jeho lékaře Galenose a dalších připomínají dvoudílnou práci Zprávy o nemocech mocných českého neurologa Ivana Lesného (1914-2002). Na každý pád, je to zajímavé historické čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám