Hlavní obsah

Filmové premiéry - Saxána a lexikon kouzel, Drive, Pina a Bláznivá, zatracená láska

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých letech práce přichází do kin rodinná pohádková komedie Václava Vorlíčka Saxána a lexikon kouzel, která volně navazuje na někdejší slavnou Dívku na koštěti. Ze zcela jiného soudku je Drive o muži, který byl zároveň filmovým kaskadérem i nájemným řidičem zločinců. Bláznivá, zatracená láska nemůže být nic jiného než romantická komedie a je tu i 3D film Wima Wenderse Pina o slavné choreografce Bauschové.

Článek

Saxána a lexikon kouzel

Tři sta let po škole! Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Saxána nyní žije normálním životem v krásné rodinné vile se svým manželem Janem, dcerkou Saxánkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem.

Saxánka však jednoho dne odhalí maminčino tajemství, souhrou okolností a své zvědavosti se ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. Čekají tam na ni dobrodružství neznámého světa, který se právě ocitl na pokraji zkázy. Odvážná Saxánka za pomoci svých nových pohádkových kamarádů rozplétá zamotaný svět pohádek, který se zlými silami snaží ovládnout komiksový gangster Crashman.

Saxána a lexikon kouzel, ČR 2011, pohádková komedie, 90 min., režie: Václav Vorlíček, hrají: Petra Černocká, Jan Hrušínský, Helenka Nováčková, Jiřina Bohdalová, Petr Nárožný a další.

Drive

Cenu za nejlepší režii dostal letos v Cannes Nicolas Winding Refn, který tam uvedl film Drive. Vypráví v něm příběh muže, zvaného Řidič, který se živí jako filmový kaskadér a jako nájemný řidič zločineckých gangů.

Shannon je Řidičovým učitelem i manažerem, snaží se ho dohazovat filmovým režisérům i zlodějům, kteří za něj jsou ochotni dobře zaplatit. A chce koupit vůz, ve kterém by se Řidič mohl zúčastnit profesionálních závodů. Za investora si vybere místního boháče s pochybnými zdroji příjmů Bernieho Rose. Situace se zkomplikuje, když se Řidič seznámí se sousedkou Irene, jejíž manžel se záhy vrací z kriminálu. Řidič souhlasí s poslední loupeží svého života...

Drive, USA 2011, thriller, 101 min., režie: Nicolas Winding Refn, hrají: Ryan Gosling, Carey Mulliganová, Christina Hendricksová, Ron Perlman, a další

Bláznivá, zatracená láska

Volné večery tráví v místním baru, kde utápí špatnou náladu. Cala vezme pod ochranu pohledný sportovec lehce po třicítce, a aby mu pomohl zapomenout a začít nový život, otevře mu zcela nové obzory: flirtující ženy, pánské jízdy a nový styl. Chvíli se zdá, že by to mohlo fungovat, ale pak Cal zjistí, že svůj stín člověk nepřekročí...

Bláznivá, zatracená láska, USA 2011, romantická komedie, 118 min., režie: Glenn Ficarra a John Requa, hrají: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Mooreová, Emma Stoneová, Jonah Bobo, Kevin Bacon a další

Pina

Film Pina, který měl světovou premiéru na letošním Berlinale a s úspěchem se hrál i v Karlových Varech, je poctou německé choreografce Pině Bauschové, která od roku 1973 stála v čele souboru Tanztheater Wuppertall. Původně měl být společným projektem Wenderse a Bauschové, režisér však dlouho hledal způsob, jak jevištní a choreografickou práci Bauschové uchopit, aby na plátně neztratila na své působivosti. Nápad natočit film v technologii 3D přišel pozdě, Pina v červnu 2009 zemřela. V práci pak pokračovali sami tanečníci, kteří v něm formulují svoje vzpomínky na spolupráci i svoje osobní vyznání.

Pina, Německo/Francie/UK, 2011, taneční, 100 min., režie: Wim Wenders, hrají: Tanztheater Wuppertal, Pina Bauschová

Reklama

Výběr článků

Načítám