Hlavní obsah

Akvarely Paula Rileyho zachycují dobrodružnost plavby na vorech po Vltavě

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělec Paul Riley se nechal inspirovat někdejším životem na Vltavě a vytvořil sérii akvarelů s jednotným tématem. Okouzlily ho vory a plavba na nich, která byla kdysi na každodenním pořádku. Svou "Vorovou sérii" představuje v pražské galerii Diamant.

Článek

Sedmašedesátiletý Paul Riley je jinak všestranný umělec - malíř, sochař i grafik. V Praze nyní ale vystavuje akvarely (neboli malbu známými vodovými barvami). Akvarel ho baví řadu let a dokonce ho i vyučuje.

Akvarel si žádá neomylnost umělcova tahu štětcem

Jde o těžkou techniku, která si žádá jistou neomylnost. Barva se rychle vpíjí do savého papíru a případné chyby jdou tak později opravit jen těžko. Paulovi Rileymu se ale práce s akvarelem daří.

Výstava je průřezem autorovy tvorby (k vidění jsou i akty, téma architektury aj.) a ukazuje všestrannost techniky akvarelu. Nejlepší je z ní ale právě "Vorová série". Tu tvoří podle Rileyho cca deset děl.

Foto: Novinky

Akvarel (detail) s názvem Kormidlující voraři.

"Těší mě, že shledáváte nejlepší částí této výstavy právě tuto sérii. Říká se, jak umělec stárne, měl by vytvářet stále lepší a lepší díla. Právě tuto sérii jsem vytvořil nedávno, ta je na výstavě nejmladší," sdělil Riley.

Inspiraci umělec čerpal na Výtoni

Riley v Praze navštívil expozici Voroplavba na Vltavě. "Při tvorbě série - vory na řece Vltavě jsem se byl seznámit s historií plavby v Podskalské celnici na Výtoni," říká Riley.

Prostředí pražského Podolí i někdejší život na Vltavě ho velmi nadchl. Riley si pro inspiraci a lepší představu vytvořil podle získaných informací a fotek model voru, který mu posloužil jako odrazový můstek pro samotnou malbu.

Foto: Novinky

Detail akvarelu s názvem Votaři před mostem.

Prostřednictvím vystavených akvarelů si tak můžeme prohlédnout jeho představu o někdejším životě v Praze. Výstavu zahájil historik umění Jiří T. Kotalík. Podle něj Riley dosáhl v akvarelu mistrovství a na první pohled je z jeho techniky cítit svěžest a lehkost.

Pro vyjádření atmosféry je akvarel vhodně zvolenou technikou. Povltaví tak na Rileyho akvarelech získává zašlý lesk a poetiku.

Paul Riley vystavuje v Praze vůbec poprvé. V Čechách ale rozhodně nebyl prvně při tvorbě obrazů. Jeho manželka Tiny se narodila v Čechách. Je dcerou malíře Miloše Jiránka, který Rileyho svou tvorbou inspiruje.

Rodiče Paula Rileyho byli oba umělci. Není tak divu, že svá první díla autor vystavoval již ve velmi mladém věku.

S nápadem uspořádat v Praze výstavu ale Riley přišel teprve před dvěma lety. “My Angličané jsme obklopeni mořem a naše historie je protkána dobrodružnými výpravami odvážných a často zapomenutých hrdinů. Ale i v Praze byli úžasní, neopěvovaní hrdinové, kterým nebylo zatěžko plavit obrovské klády nespoutanou řekou. Pro mne to byla ohromná inspirace a výzva,” říká umělec.

Výstavu umělcových děl pořádá Spolek výtvarných umělců Mánes v galerii Diamant s adresou Spálená 4, Praha 1. Výstava trvá do 30. září 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám