Hlavní obsah

Hudební průmysl pláče, "dinosauři" dostanou zpět práva na desky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hudební průmysl se řítí další pohroma. Rockoví a popoví veteráni, kteří bývají s nadsázkou označováni jako "dinosauři", se podle amerických zákonů dostanou po 35 letech k právům na alba ze sedmdesátých let, která jsou velmi podstatnou součástí zisků labelů.

Foto: Profimedia.cz

Ozzy Osbourne

Článek

Už za dva roky budou moci podle magazínu Rollingstone žádat lidé jako Bruce Springsteen, Ozzy Osbourne či skupina Eagles návrat práv do rukou autorů.

Na tučné zisky už se těší Don Henley (Eagles), který založil organizaci Recording Artists Coalition. Ta má bojovat za práva muzikantů ve sporech s labely. V minulosti bylo běžné, že všechna práva měl label a muzikant dostával jen podíl ze zisku.

První várka desek, pocházejících z doby od ledna 1978, bude připravena k předání do rukou autorů v roce 2013. Henley uvedl, že Eagles to papírově ještě nevyřešili, ale zvažují své možnosti.

Právníci budou mít hody

"Je to jednoduché, my jsme ty nahrávky vytvořili, my to platili. Chci to předat dětem, je to součást dědictví," řekl Henley. Potomci slavných umělců se mohou těšit, pokud se vše podaří, padne jim tak do klína velký majetek. Budou moci hudbu nadále poskytovat do reklam či prodávat na internetu i fyzických nosičích.

Zato vydavatelé zuří. Hudební trh se v posledních letech natolik změnil, že firmy vydělávají hlavně na starých deskách, které si stárnoucí fanoušci kupují pořád dokola na různých nosičích. Mladí si hudbu většinou nekupují, takže zisky z mladých kapel klesají.

Rollingstone dokonce tvrdí, že zisk závisí u některých firem až z devadesáti procent na archivních nahrávkách. Ne všichni interpreti ale budou chtít svým vydavatelům práva "sebrat". Někteří si chtějí udržet dobré vztahy a někteří tuší, že to povede k dlouhým soudním bitvám, na kterých vydělají hlavně právníci, nikoliv umělci. Labely se budou pravděpodobně bránit slovíčkařením a hledáním chyb ve smlouvách a spory se budou táhnout léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám