Hlavní obsah

Filmové premiéry - Lví král 3D a Ošetřovatel

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do školy děti první den doprovodí nová 3D verze slavného Lvího krále a zvířata jsou i hlavními postavami komedie Ošetřovatel, jejíž titulní hrdina je radši v ZOO mezi svými svěřenci než mezi ženami.

Článek

Lví král 3D

Když v roce 1994 poprvé zaútočil na plátna kin Lví král, jakoby znovu oživil někdejší disneyovky. Stal se nejúspěšnějším animovaným filmem (v USA se stále drží na špici žebříčku nejúspěšnějších ručně kreslených animovaných filmů), dostal Oscara za nejlepší původní soundtrack (Hans Zimmer) a nejlepší původní skladbu (Elton John a Tim Rice se skladbou Can You Feel the Love Tonight) a není tedy divu, že se na plátna vrací znovu, protože příhody odvážného lvíčete Simby určitě nová generace dětí ocení právě v 3D.

A tak si jen připomeňme, že film je o tom, jak se Simba nemůže dočkat, až se stane králem“. Jeho závistivý strýc Scar, který by chtěl vládnout sám, ho přinutí z království uprchnout. Osamělý Simba se brzy ocitne ve společnosti bláznivé surikaty Timona a jeho laskavého prasečího kamaráda Pumby. Naučí se od nich bezstarostnému životu podle učení Hakuna Matata a zcela ignoruje své skutečné povinnosti až do chvíle, kdy si uvědomí svůj osud...

Lví král, USA 2011, animovaná komedie, 89 min, režie: Roger Allers, Rob Minkoff

Ošetřovatel

Griffin Keyes je nejoblíbenější ošetřovatel v celé ZOO. Zvířata ho zbožňují a jemu samotnému je také příjemněji ve společnosti lva než ve společnosti ženy. Ale protože by ženu přece jen chtěl, rozhodne se, že musí odejít ze ZOO, a začít hledat dívku svých snů.

Zvířata se vyděsí, že přijdou o nejlaskavějšího lidského kamaráda, a rozhodnou se porušit pravidla mlčení o svém největším tajemství: že totiž umí mluvit! A aby Griffina přiměla zůstat, rozhodnou se mu udělit lekce seznamování a dvoření – ve zvířecím stylu. A udělají to přes to, že to je pro ně riskantní: když se lidé dozvědí, že umějí mluvit, dopadá to obvykle špatně.“

Roli veterinářky a odbornice na orly dostala Rosario Dawsonová, která musela úzce „spolupracovat“ například s orlicí Sydney. „Získala jsem velký respekt a velkou úctu k její síle. Fascinovala mě a neustále jsem ji sledovala a hrála si s ní, sledovala drobné místo na hrudi, kde ukrývá potravu, jak má dlouhé nohy, jak silné má pařáty. Když jsem tohle všechno viděla, chápala jsem, proč moje postava svou práci tak miluje,“ říká o tom herečka.

Ošetřovatel, USA 2011, komedie, 104 min., režie: Frank Coraci, hrají: Kevin James, Rosario Dawsonová, Leslie Bibb, v českém znění: Bohdan Tůma, Zuzana Ďurdinová, René Slováčková a další

Reklama

Výběr článků

Načítám