Hlavní obsah

V Žatci začnou Dny evropského dědictví, poprvé v kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přespříští týden budou v Žatci zahájeny celostátní Dny evropského dědictví. Cílem akce je přilákat nové návštěvníky a ukázat jim památky opravené v posledních letech. Do druhé zářijové soboty si zájemci prohlédnou téměř čtyři desítky památek, včetně tech uzavřených. Ve čtvrtek o tom informoval místostarosta města Jan Novotný. Žatec je první město v Ústeckém kraji, kde budou české Dny evropského dědictví zahájeny.

Foto: Profimedia.cz

Dny evropského dědictví v Česku zaštiťuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Článek

Oficiálně dny otevřených památek odstartuje ministr kultury Jiří Besser společně s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou v sobotu 10. září v 10 hodin na žateckém náměstí Svobody. Tam bude program pokračovat historickým jarmarkem v duchu doby třicetileté války. Některé památky Žatec přednostně otevře již od pátečního odpoledne, všech 38 jich ale bude přístupných až od sobotního rána.

"Některé památky bude možné vidět jen zvenčí, přesto na ně ale chceme návštěvníky upozornit," dodal ředitel žateckého muzea Jiří Kopica.

Výjimečně otevřené podzemí u Prašné brány

Podle něj bude letos výjimečně otevřené podzemí v okolí Prašné brány, budova místní známkovny chmele nebo sklep jednoho ze soukromých domů v historické části města. Jako letošní téma Žatec zvolil heslo "Památky - tvůrci panoramat našich měst". "Žatec má jedinečné panorama, kombinuje věže historického centra města a komíny sušáren chmele z 19. století," řekl novinářům Kopica.

Dny evropského dědictví v Česku zaštiťuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Sdružení, jehož je Žatec jedním ze zakládajících členů, město vloni ocenilo za projekt unikátního muzea Chrám chmele a piva. Podle ředitele sdružení a starosty Slaného Ivo Rubíka město pořádající národní zahájení Dnů evropského dědictví láká více turistů. "Je zřetelné, že hostitel národního zahájení se může pyšnit zvýšeným počtem turistů v jeho sídle i do budoucna," řekl Rubík a dodal, že ale žádný konkrétní výzkum nepořádají. Vycházejí především z informací z infocenter.

Foto: Profimedia.cz

V Ústeckém kraji se v týdnu od 10. září otevře celkem 103 památek ve 24 obcích a městech. Devět z nich není běžně přístupných veřejnosti - například unikátní gotická růžencová kaple v Kadani, vodárenská věž v Lounech, střekovská zdymadla nebo desítky různých kostelů. Kromě zdarma otevřených památek návštěvníky v mnoha místech čekají také divadelní představení, koncerty nebo výstavy.

Tradice Dnů evropského dědictví vznikla ve Francii v roce 1978, Češi se k ní připojili v roce 1991. Každý rok majitelé zpřístupňují více památek než v roce předchozím, letos jich bude 1083. Do více než 400 z nich se návštěvníci obvykle podívat nemohou. Nejaktuálnější informace o otevřených památkách zveřejňují pořadatelé na webových stránkách Dnů evropského dědictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám