Hlavní obsah

Letní Letná nabídne zábavu, umění i nebezpečí

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský Cirkus Cirkör je první hvězdou již osmého ročníku mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Od začátku tohoto týdne až do neděle 4. září je jeho produkce k vidění ve stanu nedaleko pražské Kramářovy vily.

Článek

Wear it like a crown (Nos to jako korunu) – název je citací pointy písně švédské zpěvačky Rebekky Karijord, poměrně smutné písně o pocitu bezvýchodnosti a ztracení. Tento pocit ale produkce Cirkusu Cirkör rozhodně nenavozuje. Tři ženy a tři muži nabízejí naopak až pouťově uvolněnou atmosféru show, v níž jednotlivá čísla drží pohromadě nikoli téma zmíněné písně, ale klaunské brebentění o mozku, který jako zapomenutou hračku najde červený artista – klaun na obří červené pohovce.

Toho brebentění je ale až moc a čím dál víc máte pocit, že by se bez něj produkce Cirkusu Cirkör docela dobře obešla. Hraje se na otáčejícím se pódiu, do něhož se vstupuje dveřmi jako do kouzelného světa, v němž je vše možné. A to doslova. Jednotlivé výstupy se volně střídají a samy o sobě nabízejí artistické výklony špičkové úrovně – dívka pobíhá po zavěšené tyči popírajíc zákony zemské přitažlivosti, pozemní artista si pohazuje se svou partnerkou jako s míčem, bíle nalíčený „Číňan“ metá nože kolem odvážné dívky z publika, chodí po skleněných střepech a nakonec dojde i na slibované žonglování s motorovými pilami, naštěstí vypnutými, ale i tak divákům běží mráz po zádech.

Největší úspěch měla dvojice artistů žonglujících s pingpongovými míčky dosud neviděným způsobem – obratně si je i na dálku plivají z úst do úst! A vzápětí vystřihnou akrobatické číslo na hrazdě i v obřím igelitovém pytli. Sympatičtí švédští artisté rozdávají své umění plnými hrstmi. Jediné, co jejich produkci schází, je dramaturgie.

Dvě a půl hodiny s pauzou obsahují i dost hluchých míst, kdy se ze skvělých artistů stávají průměrní herci či baviči. Ale je pravda, že nás festival za léta své existence zhýčkal dokonale vypointovanou poetikou a kouzlem francouzských artistů. Švédský cirkus je z trochu jiného, drsnějšího těsta.

Reklama

Související témata:

Související články

Hvězdou Letní Letné bude švédský cirkus

Již poosmé zaplní cirkusová šapitó prostor na pražské Letné mezi Hanavským pavilónem a Kramářovou vilou. Od 21. srpna do 4. září se tam v rámci čtrnáctidenního...

Výběr článků

Načítám