Hlavní obsah

Divadelní Luhačovice jsou lázněmi duše

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U zrodu komorní divadelní přehlídky stál luhačovický rodák Jan Antonín Pitínský. Jeho prezidentem zůstává herec Miloslav Mejzlík. Organizační břímě leží na občanském sdružení Divadelní Luhačovice a na Střední odborné škole UNESCO.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Hradišťský Bůh masakru: na začátku války zleva Irena Vacková, Josef Kubáník, Monika Horká, Kamil Pulec.

Článek

Její studenti – umělečtí řemeslníci a budoucí manažeři umění a reklamy – jsou výkladní skříní Zlínského kraje. Od 23. do 27. srpna předvedou i stylistickou obratnost v kritickém, zpravodajském a někdy pěkně jedovatém Festivalovém večerníku.

Nenechejte si ujít

Do řádky kmotrů – charakterem docela jiných než pochybní lobbisté českých politických stran, posuďte sami: Jiří Suchý, Marián Labuda, Ladislav Chudík, Věra Galatíková, Emília Vašáryová, Jan Kačer, Nina Divíšková atd. – se letos zařadí boží osobnost slovenského herectví a československého filmu – Božidara Turzonovová.

Na herecké přátele, mezi nimiž nechyběla ani nedávno zesnulá Annie Girardotová, bude ve čtvrtek v lázeňské besedě vzpomínat básnící psychiatr Jan Cimický.

Nechvalme dne před večerem, ale pohled na program Divadelních Luhačovic slibuje bez ohledu na finanční mizérii všude kolem nás divadelní zážitky. Hned úvodní Čapkova Věc Makropulos hradeckého Klicperova divadla režisérky Věry Herajtové s Kamilou Sedlárovou v roli Emilie Marty patří k nejlepším nastudováním hry u nás.

Dokonalou satirou na konec civilizace v brilantním pohledu íránsko-rusko-maďarsko-židovskofrancouzské bohyně Yasminy Rezy je řešení sporu dvou jedenáctiletých klacků o dva vyražené přední zuby prostřednictvím diplomatické mise jejich rodičů. Igor Stránský, hradišťské Slovácké divadlo, Bůh masakru – to je masakr.

Toho času nejlepší brněnská scéna – Buranteatr a jeho aktuální interpretace Molierova Misantropa. Diváky uhranou v režijním pojetí guru Buranteatru Zetela hvězdy Mošova Městského divadla Michal Isteník, Jaroslav Matějka… Od Svratky přijedou tradičně i jamáci se Šotkovského a Plíhalovým Trůnem pro královny.

I piáno bude magické

Hledám slabší článek přehlídky – a nenacházím. Také David Prachař a Emil Viklický slibují zážitek: Novecento (Magické piáno) Alessandra Baricca a Lucie Bělohradské.

S kmotrou a prezidentem se diváci a hosté Divadelních Luhačovic potkají na besedě s autogramiádou v pátek. Slogan přehlídky – Divadelní Luhačovice jsou lázněmi duše – se začne naplňovat v úterý. Z divadelních kúr odejdou milovníci divadla snad i odbátorovaní. Kompletní program akce najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám