Hlavní obsah

Filmové drama Obhájce: i právník je jenom člověk

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kariéra advokáta Micka Hallera závratná příliš není. Proplouvá mezi druhořadými klienty, většinou drobnými kriminálníčky, je přiměřeně sebevědomý, někdy se mu dobře nespí, ale s ironickým šklebem se na sebe dokáže podívat do zrcadla. Zkrátka rozpolcený hrdina, kolem něhož dokážete obmotat dějové klubko plné zvratů.

Článek

Americké drama Obhájce natočil Brad Furman a hlavní roli svěřil charismatickému blonďákovi Matthewovi McConaugheymu, známému z thrillerů Maximální limit nebo Čas zabíjet.

Zápletka kriminálního příběhu se odpíchne od momentu, kdy trestní advokát Mick začne kličkovat mezi paragrafy v případu bohatého hejska z Beverly Hills, obviněného z těžkého napadení prostitutky. Vidina tučného výdělku se málem stane realitou, nebýt drsného probuzení, že mladíček něco skrývá.

Scénář podle Connellyho

Scénář, vznikající na základě literární předlohy spisovatele Michaela Connellyho, je občas překombinovaný a děravý jak cedník, zásadních náhod je až příliš. Sporná je už základní smyčka – proč si mladý zvrhlík vybral zrovna tohoto obhájce? I když se tvůrci snaží diváka přesvědčit o svých důvodech, jejich strategie je chromá. Nejspíš potřebovali rozvinout téma protivně omezujícího svědomí advokátů, kteří se s plným vědomím snaží z odpovědnosti vysekat kdejakého lotra.

Mezi dějovými odbočkami je nejzajímavější vztah Mickeyho s jeho bývalou manželkou, také právničkou, s níž má dceru. Jejich noční setkávání a evidentně stále silné city dodávají snímku s atmosférou ošuntělých kriminálek z osmdesátých let lidský rozměr.

Přesvědčivě se do vnitřně rozpolceného člověka pustil Matthew McConaughey, dobře mu sekunduje i Marisa Tomeiová jako jeho bývalá manželka. Na roli protivníka, prohnilého manipulanta, však Ryan Phillippe nestačí.

Pokud si chcete v létě odpočinout inteligentním, vizuálně příjemným snímkem, Obhájce je pravá volba. Žádné velké umění, natož sžíravý thriller nečekejte. Obhájci chybí napětí, na druhou stranu nabízí poctivou dávku humoru a dobré muziky. Furman natočil celkem slušný film, v závěru bohužel až příliš čpící morálkou. Holt i právníci jsou jenom lidi.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám