Hlavní obsah

Nová 3D dobrodružství modrých skřítků: když vám šmoulování začne lézt na nervy

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modří Šmoulové s jejich odvěkým nepřítelem, nešikovným čarodějem Gargamelem, přicházejí ve čtvrtek do českých kin. Pamětníkům se vybaví moudrý Taťka Šmoula, krásná Šmoulinka, Mrzout nebo Nešika, tvůrci nové rodinné komedie navíc vymysleli další postavičky odkazující k lidským vlastnostem i schopnostem.

Článek

A protože nejen animovaná kinematografie podléhá od Avataru trojrozměrnému vlivu, ani Šmoulové nejsou výjimkou. Kdyby chtěl režisér Raja Gosnell (Scooby Doo) natočit dobrodružství odehrávající se jen v kouzelném šmoulím světě, těžko by to vydalo na nosný celovečerní příběh. Tvůrci proto přistoupili k nevyhnutelnému kroku – zavedli modré skřítky do současného New Yorku a zkombinovali animované prvky s hranými.

Roztomilá skupinka v čele s Taťkou Šmoulou se tak snaží najít cestu zpět do bezpečí své pohádkové vesnice, přitom čelí nástrahám velkoměsta i útokům Gargamela a jeho jediného přítele, protivného kocoura Azraela. Pomáhá jim přitom Patrick a Grace, mladý pár čekající mimino, který díky novým modrým přátelům najde nejen odolnější partnerskou půdu pod nohama, ale Patrickovi navíc toto setkání pomůže v kariéře reklamního kreativce.

Foto: Profimedia.cz

Problémů mají 3D Šmoulové několik. Zejména dospělejší ročníky, se zkušeností z filmů Shrek nebo Rango a nostalgicky vzpomínající na původní komiks nebo kreslený seriál, budou trpět naprostou ignorancí tvůrců jednoduchého faktu, že s dětmi, které jim ty rádoby vtipné legrácky a otravně doslovný děj zbaští i s navijákem, budou v kinech sedět i oni.

Největší slabinou jsou herci, ať už nudný a věčně přehrávající představitel Gargamela Hank Azaria, nad vším se neustále dojímající těhotná Grace (Jayma Maysová) i její nevýrazný partner, jenž nadobro propadl všudypřítomnému šmoulování. Hraje jej Neil Patrick Harris, lamač srdcí v seriálu Jak jsem potkal vaši matku.

Filmové zpracování slavného komiksu belgického kreslíře Pierra „Peyo“ Culliforda údajně trvalo dlouhá léta. Možná si měli dát tvůrci ještě načas, zapomenout na 3D a více se soustředit na příběh. Bohužel v tomto případě „došmoulovali“ k průměrnému výsledku.

Cestou z kina vám navíc bude ještě dlouho v uších znít šmoulí popěvek, který k smrti nesnáší Gargamel. Po tomhle bijáku se k němu musím přidat – je to otřesně otravná melodie.

Celkové hodnocení: 40 %

Šmoulové

USA/Belgie 2011, 102 min.

Režie: Raja Gosnell, hrají: Jonathan Winters, Alan Cumming, Neil Patrick Harris, Katy Perry, George Lopez, Hank Azaria a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám