Hlavní obsah

Další pecka Colours: Na festival dorazí Nils Petter Molvaer

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu špatnou a jednu velmi dobrou zprávu oznámili pořadatelé Colours of Ostrava několik hodin před zahájením tohoto festivalu, jenž začíná ve čtvrtek. Kvůli svému zranění nedorazí fenomenální trumpetista Jon Hassell. Podařilo se ovšem sehnat adekvátní náhradu v podobě vynikajícího norského trumpetisty Nilse Pettera Molvaera, kterého na festivalové newyorské scéně doprovodí na klávesy a samply Jan Bang.

Článek

„Jon Hassell včera telefonoval, že si zlomil žebro a bohužel nemůže na Colours vystoupit. Podařil se ale nový světový rekord v hledání adekvátní náhrady. Místo Jona Hassella vystoupí další vynikající trumpetista a Hasselův kamarád Nils Petter Molvaer, který je považován za jednoho z průkopníků prolínání jazzu a elektroniky. On sám se považuje za žáka Milese Davise, ale revoluci v hlavě mu způsobil ambientní mág Brian Eno,“ řekla novinářům ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Nils Petter Molvar spolupracoval s řadou významných hudebníků, kromě Briana Ena také s Hectorem Zazou či s Billem Laswellem. Není tudíž žádným velkým překvapením, že na Colours vystoupí na přání Jona Hassella v mimořádném programu v doprovodu programátora Jana Banga, který měl původně vytvářet elektronický podklad pro Jona Hassella.

The Clannad

Na svou českou premiéru se v Ostravě chystá legendární kapela The Clannad, kterou lze spolu s rockovými U2 označit za jeden z irských národních pokladů moderní hudby. Kapela v současné době připravuje nové album, ale vzhledem k tomu, že v Česku vystupuje poprvé, se může publikum Colours of Ostrava těšit zejména na průřez tím nejlepším, co Clannad během své téměř čtyřicetileté kariéry vytvořili.

„Nezáleží na tom, zda hrajeme na festivalu nebo na samostatném koncertu. Důležité je publikum. Na svůj první český koncert se těšíme a budeme rádi, když si ho publikum užije s námi,“ svěřil se novinářům jeden z členů Clannad Pol Brennan. Podobně hovořila i Moya Brennan, sestra slavné zpěvačky Enyi, která s Clannad a počátku 80. let krátce spolupracovala. Kapela podle jejích slov po dlouhé odmlce, kdy téměř nevystupovala, nabrala nový dech. „Není špatné dát si občas pauzu, protože pak se vrací radost z hraní,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám