Hlavní obsah

Malířka Xénia Hoffmeisterová představuje svou novou výstavu

Právo, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malířka Xénia Hoffmeisterová vystavuje svá nejnovější díla na výstavě, která nese poetický název Stračí kolekce. K vidění jsou díla zobrazující haldy pohozených předmětů, z nichž řada byla motivem starších autorčiných děl. Hromadění mnoha předmětů je pro autorku určitou alegorií dnešní doby.

Foto: ČTK

Xénie

Článek

Hlavní představitelkou této výstavy se stala straka. „Straka každý den usedá na pavlači. Když ji pozoruji, představuji si objekty, které vytváří z uloupených kořistí. Je úporná, přirozená, systematická,“ říká Hoffmeisterová. Autorka na svých dílech pracuje podobně impulzivně jako straka, když sbírá své lesklé poklady. „Nanáším barvy, předměty, dráty, co objevím, to vezmu, přilepím, přivařím, připletu. Co se mi líbí, to si namaluji,“ popisuje.

„Před dvěma lety jsem namalovala obraz straky a jejích úlovků, až později vznikla řada objektů a obrazů, které s ním souvisejí a jsou představeny na výstavě,“ říká.

Foto: Petr Horník, Právo

Babiččina krajka (2011)

Přepravka od vajec

Barevnost děl je místy až agresivní. Ve Stračí kolekci nalezneme pestrou paletu barev, která je představena na obraze v čele expozice s názvem ,,Moje barvy nosím v přepravce na vejce“. Hoffmeisterová jako by svou výstavou příběh o strace až pohádkově rozvíjela. Straka si své pestré poklady přenáší do hnízd, která jsou na výstavě vyobrazena nejen malířsky, ale jsou k vidění i jako plastiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Visící hnízda (2009–2010)

„Krása hnízd mne od dětství fascinuje. Nosila jsem a nosím opuštěná, použitá hnízda domů – pokládám je, kde se dá, a obdivuji jejich tvar a techniku zpracování,“ vyznává se malířka. Hoffmeisterová s motivem hnízd pracuje už několik let. Na výstavě jsou k vidění i velmi dramaticky ztvárněná visící hnízda. „Jsou vytvořena silnou zemskou přitažlivostí do tvaru slzy, jsou to pytle, břicha, je v nich ukrytá vášeň, tajemství otvorů,“ říká Hoffmeisterová.

Foto: Petr Horník, Právo

Spoření s liškou (2010)

Spořivá liška a symboly

Jedním z vtipných motivů výstavy je i liška coby paradoxní symbol spořivosti. „Spořivá liška nastřádá hromadu podivuhodných věcí, například spící rybu na polštáři v dětské vaničce nebo plující svícen ve tvaru podprsenky. Je to namalovaná ukázka nesmyslné reklamní kampaně, kde se liška, odvěká představitelka lsti, zrady a zlodějiny, stává symbolem serióznosti a úspor,“ tvrdí autorka.

Foto: Petr Horník, Právo

Barvy nosím v přepravkách na vajíčka (2010)

„Možná je obrazem doby, kde člověk nenalézá záchytný bod, všechno je dvojsmyslné a nikdy nevíme, co se za čím skrývá,“ dodává. Hoffmeisterová pracuje i se symbolikou v počtech zobrazených předmětů, která byla předmětem zájmu už autora Morfologie pohádky Vladimíra Jakovleviče Proppa, kdy číslo do značné míry funguje jako symbol i jako šifra. „Tři a pět často opakuji v kompozici plastiky, rámy obrazů často mám ve stejných poměrech, dělám to podvědomě,“ říká autorka, která používá i vrstvení nebo množení, které jí pomáhá vytvořit motiv nekonečna.

Foto: Petr Horník, Právo

Život v atelieru II., (2010)

Nejprve kresba, pak obraz

Pro autorku je typické, že první vznikají kresby a až poté obrazy. „Tentokrát u mnohých prací předcházely nejprve objekty, ty jsem malovala a hotové obrazy mi stály modelem pro obrazy nové,“ popisuje autorka.

Výstava

Výstava s názvem Stračí kolekce je k vidění v galerii Dolmen na adrese: Opatovická 160/18, Praha 1 a trvá do úterý 19. 7. Koncem léta bude Xénia Hoffmeisterová vystavovat soubor „Rok králíka“ na veletrhu umění Nicexpo v Nice.

Na jaře bude mít samostatnou výstavu v galerii Lavignes-Bastille v Paříži a výstavu v Klenové.

Reklama

Související témata:

Související články

Swans hledí vpřed

Jednou z posledních kapel, které se představí na letošním festivalu Colours Of Ostrava začínajícím ve čtvrtek, jsou američtí Swans. Zahrají v neděli večer před...

Výběr článků

Načítám