Hlavní obsah

Retro Víkend: před 40 lety vyšla Tapestry, nejúspěšnější deska před Jacksonem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 40 lety vyšla deska Tapestry, nejprodávanější album sólového umělce až do doby, kdy vyšel Thriller Michaela Jacksona. Jeho autorka a interpretka Carole Kingová si jím zajistila čestné místo v hudební historii.

Článek

Před 40 lety

Carole Kingovou česká rádia z neznámých důvodů nehrají. Přitom jde o kvalitní a úspěšnou autorku a později i zpěvačku, která prodala desítky miliónů desek a na její koncert v New Yorku v roce 1973 přišlo podle informací Wikipedie 100 000 lidí.

Narodila se roku 1942 v židovské rodině v New Yorku jako Carole Kleinová. Od dětství snila o velké kariéře a její židovské příjmení se jí moc nelíbilo, tak si vybrala náhodně z telefonního seznamu nové: King.

Spolu s manželem Gerry Goffinem napsala spoustu hitů pro různé skupiny během šedesátých let, ale sama je nenahrávala. Obrovský úspěch měla třeba skladba z roku 1961 Will You Love Me Tomorrow, kterou nejdříve zpívala skupina The Shirelles.

V roce 1971 konečně natočila vlastní debut Tapestry a stala se z něj nejúspěšnější deska sólového umělce celých sedmdesátých let. Překonal ji až Thriller. Pop-folkové album obsahovalo známou skladbu Will You Love Me Tomorrow a také další velké hity It's Too Late, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman nebo You've Got a Friend. Všechny byly mnohokrát okopírované jinými zpěváky a skupinami (Aretha Franklinová, Donny Hathaway a desítky dalších).

Tapestry vedlo americkou hitparádu patnáct týdnů za sebou a prodalo se ho více než 25 miliónů kusů. Získalo také čtyři Grammy (album roku, píseň roku, nejlepší popový vokální výkon a nahrávka roku). Známý magazín Rollingstone ho zařadil do svého žebříčku nejlepších alb historie na 36. místo. Zpěvačka pak vydala ještě 24 desek, většinou dobrých, ale Tapestry už překonat nelze. Bylo by to stejné jako chtít po Jacksonovi, aby překonal Thriller. Nejlepší alba v dějinách nemohou trumfnout  ani jejich autoři.

Kingová koncertuje dodnes a v květnu 2011 se objevila informace, že se chystá muzikál o jejím životě nazvaný Natural Woman.

Reklama

Výběr článků

Načítám