Hlavní obsah

Spáleného blues si dejte nad ránem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahrávky z let 1997-2007 shrnuje „bestofka“ Jan Spálený a ASPM 97-07. České blues a jazz našly ve Spáleném osamělého běžce, nenapodobitelnou originální osobnost, která neoslovuje masy, ale opravdovému zájemci o hudbu takříkajíc spadne čelist.

Článek

Spáleného nespěchající, procítěně bluesový zadrhávaný pěvecký projev nalezl v ASPM ideální spojení se sofistikovaným instrumentálním doprovodem. Hranice šansónu, blues, swingu a funku vedou nejen mezi písničkami, ale i uvnitř nich a dost prostoru je věnováno lehce plynoucím sólům vibrafonu či trubky. Skvostný vlastní materiál pak doplňují kongeniální coververze Toma Waitse či Randyho Newmana.

Texty přitom mohou směle soutěžit s půvabnými metaforickými meditacemi Michala Horáčka co do hloubky, ale mají v sobě méně patosu, což je plus. Zároveň v nich můžeme nalézt cosi společného i s chlapským müllerovským smutkem, přitom ale nejsou depresivní. I když nepředstírají, že život je hrozná sranda, tušíme za nimi autorův potměšilý úsměv.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám