Hlavní obsah

Brazilské punkové krysy se vrací do Prahy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po dlouhých sedmi letech se do Prahy vrátí jedna z nejvýznamnějších brazilských thrash punkových kapel Ratos de Porão ze Sao Paula. Skupina patří k veteránům brazilské scény, vznikla už v roce 1980 a patřila k průkopníkům spojení punku a metalu v cross-over. Právě proto se stala jedním z inspiračních zdrojů Sepultury. Ve středu vystoupí v klubu Exit Chmelnice.

Článek

Ratos de Porão zpočátku inspirovala druhá vlna anglického punku a zejména skupiny snažící se hrát co nejtvrději, jako byli GBH, Varukers a Discharge. Dokumentuje to jejich debutové album Crusificados pelo sistema. V polovině osmdesátých let se ale jejich sound změnil, spojili punk s thrashem, v crossover, jaký v té době hráli i americké skupiny DRI, Suicidal Tendecies nebo Cro-Mags.

Skupina si současně udržela svoje politické ostří, kritizovala nejen společenskou situaci v Brazílii i postoj USA k rozvojovým zemím, ale také pokrytectví křesťanů.

Pojetí kapely bylo natolik tvrdé a originální, že s nimi podepsala smlouvu metalová firma Roadrunner, pro který natočili své nejmetalovější album Anarkophobia.

Od té doby se soubor pohyboval mezi thrashem a hard core punkem. Nyní se věnují více thrashi, což potvrzuje zatím poslední deska, loňský split se španělskými grindery Looking for an Answer. Před krysáky vystoupí hardcore punková skupina V.O.H, thrashový Radiolokátor a stylově nejbližší crustová Gomora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám