Hlavní obsah

Premiéry - Útěk ze Sibiře i Láska a jiné závislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vstupuje do kin skvěle obsazené drama Útěk ze Sibiře, romantický film Láska a jiné závislosti, film Jack se chystá vyplout, thriller Jsem číslo čtyři a dva dokumenty: Divadlo Svoboda a Everest.

Článek

Útěk ze Sibiře

Drama Petera Weira Útěk ze Sibiře je založené na skutečné události z roku 1940, kterou ve svém románu Dlouhá cesta popsal ze svých zkušeností Slavomir Rawicz.

Uprchlíci se vymaní ze sevření nelítostné sibiřské zimy, projdou oblastí jezera Bajkal a překročí Transsibiřskou magistrálu. Před sebou však mají ještě mnohem krutější zkoušky lidské odolnosti a vůle, poušť Gobi, Himálaje a Tibet. Zachrání se až po 4000 mílích v Indii.

The Way Back, USA, 2010, 133 min., české titulky, režie: Peter Weir, hrají: Colin Farrell, Ed Harris, Alexandru Potocean, Saoirse Ronanová, Dragos Bucur...

Láska a jiné závislosti

Většina vztahů postupuje od lásky k sexu. Ten v romantické komedii Láska a jiné závislosti se ale vyvíjí opačně a dělá z ní nekonvenční love story .

Jamie se ve chvíli, kdy praštil s medicínou a stal se reprezentantem farmaceutického koncernu. Když čeká na audienci v jedné čekárně, uvidí JI, krásnou a smyslnou Maggii. Domluvit si rande zabere Jamiemu pár minut, stejně dlouho trvá, než vzájemné romantické oťukávání skončí v posteli. Jako by Maggie měla na všechno málo času. Coby pacientka v první fázi Parkinsonovy choroby ho skutečně nemá nazbyt...

Love and Other Drugs, USA, 2010, 112 min., české titulky, režie: Edward Zwick, hrají: Jake Gyllenhaal, Anne Hathawayová, Oliver Platt, Hank Azaria, Josh Gad...

Jack se chystá vyplout

Herec Philip Seymour Hoffman si za svůj režijní debut vybral nelehký úkol - předvést původní divadelní hru na filmové plátno.

Jack je řidičem limuzíny, jenž sní o práci v newyorské hromadné dopravě a miluje reggae. Většinu času tráví se svým spolupracovníkem a nejlepším přítelem Clydem a jeho ženou Lucy. Ti Jacka seznámí s Connie, která s Lucy pracuje v brooklynském pohřebním ústavu. Zatímco Jack a Connie pomalu propadají své lásce, manželství Clyda a Lucy se začíná otřásat v základech. Sledujeme, kterak se oba páry musí vyrovnat s nevyhnutelným osudem svých vztahů.

Jack Goes Boating, USA, 2010, 89 min., české titulky, režie: Philip Seymour Hoffman, hrají: Philip Seymour Hoffman, John Ortiz, Richard Petrocelli, Thomas McCarthy, Amy Ryanová...

Jsem číslo čtyři

Jsem Číslo čtyři je napínavý thriller o pozoruhodném mladém muži Johnovi Smithovi, který je na útěku před nemilosrdnými nepřáteli, usilujícími o jeho život.

Malé městečko v Ohiu, kde nyní žije, je svědkem nečekaných a převratných událostí, které změní Johnův život - seznámení s jeho první láskou, objevení nových schopností a nalezení spojení s ostatními, kteří sdílejí jeho neuvěřitelný osud.

I Am Number Four, USA, 2011, 110 min., české titulky, režie: D.J. Caruso, htrají: Alex Pettyfer, Timothy Olyphant, Teresa Palmerová, Dianna Agronová, Callan McAuliffe...

Divadlo Svoboda

Divadlo Svoboda je jedinečným portrétem uznávaného scénografa Josefa Svobody, spoluzakladatele slavné Laterny magiky, který realizoval více než 750 scénografií po celém světě.

Hlavní linií filmu je osobní pátrání vnuka Jakuba po jeho zesnulém dědovi, slavném scénografovi Josefu Svobodovi. Film představuje tuto výjimečnou osobnost tak, jak ji dosud málokdo zná. Navíc tak činí s obdivuhodnou objektivitou, bez zbytečného patosu a s překvapivým, někdy až černým humorem.

Divadlo Svoboda, Česká republika, 2011, 95 min., režie: Jakub Hejna, hrají: Jan Kačer, Helena Albertová, Daniel Dvořák, Václav Havel, Šárka Polak Hejnová...

Everest

Pásmo dokumentů s tématikou horolezectví se věnuje osobnosti Juzeka Psotka a česko-slovenským úspěchům s dobytím Everestu.

Everest - Juzek Psotka

Jeho jméno vzbuzovalo respekt. Lidský i profesionální. Doma, ale i v zahraničí. Jozef Psotka, přezdívaný Juzek, nebo pracovník hor. Jedna z nejvýraznějších osobností slovenského horolezectví. Člověk, který stál na vrcholu Mount Everestu. Patřil do staré školy horolezců, která nehleděla v horách na naplnění ambicí, ale mystického spojení s přírodou. Jeho pozoruhodný život byl velkým příběhem dosahování nejvyšších vrcholů světa.

Ve stínu bohyně matky země

Dokument o českých a slovenských horolezcích, kterým se podařilo vystoupit na vrchol Mt. Everest a historii čs. Horolezeckých expedic na Mt. Everest.

Okno do nebe

Československá expedice na nejvyšší vrchol světa - Mount Everest. Dokument nejenom o úspěšném výstupu na nejvyšší vrchol planety, ale také o náboženských obřadech a duchovním životě místních obyvatel.

Everest, Česká republika/Slovensko, 2011, 105 min., režie: Pavol Barabáš, Pavel Bém

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám