Hlavní obsah

Skvělé jazzové Gala s Dee Dee Bridgewaterovou

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Struny podzimu po loňském Jarním gala s Bobbym McFerrinem sáhl po dalším pěveckém trumfu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewaterová sáhla v Praze i po písních Elly Fitzgeraldové.

Článek

Přivezl americkou zpěvačku Dee Dee Bridgewaterovou, která vyprodala v sobotu bez problémů pražskou Smetanovu síň a potvrdila, že patří ve svých šedesáti letech ke špičce současného jazzového zpěvu.

Její čtvrté pražské vystoupení po roce 1989 se dost lišilo od předcházejících (1990, 2005, 2007). Nezpívala francouzské šansony ani africké ethno, ale soustředila se jen na jazz.

Za doprovodu pražského big bandu CBC řízeného Martinem Kumžákem v půldruhé hodiny trvajícím koncertu provedla publikum klasikou amerického jazzového ženského zpěvu.

Původně měl být večer jen poctou Billie Holidayové, ale Dee Dee se dvěma písněmi přihlásila i k odkazu Elly Fitzgeraldové (Lady Be Good, Undiceded). Z alba oceněného Grammy zaznělo nakonec pět písní patřících k nejznámějším v repertoáru Holidayové.

Zaujala hned v začátku

Holohlavá Dee Dee v černobílých šatech si publikum získala hned od počátku nejen svým zpěvem s mnoha scatovými vložkami (skvěle „zpodobňuje“ jednotlivé nástroje), ale i tím, jak vtipným moderováním prezentovala svůj komediantský talent, který ji přivedl k mnoha úspěchům na Broadwayi.

Po devíti písních přidávala potom ještě Cotton Tail s orchestrem a sama pak spirituál Amazing Grace.

Můžeme se těšit i na její další projekt, který – jak řekla Právu – bude poctou další americké jazzové vokalistce, loni zemřelé Abbey Lincolnové. Uvede ho v květnu ve Washingtonu společně s Cassandrou Wilsonovou a Dianne Reevesovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám