Hlavní obsah

Mezi hudební skandály roku 2010 spadají hovězí, soulož i striptýz

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2010 je u konce. Byť na světové hudební scéně nepřinesl tak výživné skandály, jaké se děly v minulých letech, přesto stojí za to pět z nich připomenout. Jsou za nimi samozřejmě velké osobnosti. Nutno také podotknout, že u Lady Gaga bychom jich našli více.

Článek

V šatech ušitých z kusů syrového hovězího masa se Američanka Lady Gaga objevila na zářijovém předávání hudebních MTV Video Music Awards v Los Angeles. Časopis Time její oblečení ocenil jako nejlepší módní kreaci roku.

Lady Gaga v šatech z hovězího 

Návrhář France Fernandez, který šaty vymyslel, po vystoupení vokalistky uvedl, že maso objednal u rodinného řezníka. Příprava masa, z něhož měla zpěvačka šaty, boty i kabelku, mu zabrala dva dny.

Foto: archiv, Právo

Lady GaGa

Deník New York Daily News udělal anketu mezi odborníky, kteří měli odhadnout, kolik masa bylo na módní kreaci spotřebováno. Řezníci z Manhattanu se domnívají, že zpěvačka na sobě musela mít přinejmenším deset kilo hovězího, aby z něj bylo možné sešít podobné šaty.

Lady Gaga v televizním rozhovoru posléze prohlásila, že její neobvyklé šaty nesly poselství. „Když se veřejně nepostavíme za to, v co věříme, a nebojujeme tímto způsobem za svá práva, budeme mít brzy jen tolik práv, jako maso na našich kostech,“ vysvětlila.

Módní kritici se neshodli na tom, jestli byl zpěvaččin oděv urážlivý nebo jen otřesný. Povětšinou jej nicméně přijali s nadhledem. Ochránci zvířat byli podrážděnější. „Po chvíli pod reflektory to bude páchnout jako hnijící maso, kterým to také je, a začne se to hemžit červy,“ sdělili zástupci organizace PETA.

Toma Jonese sejmul vydavatel

V červenci se do médií dostal email, který viceprezident vydavatelství Island Records David Sharpe rozeslal svým spolupracovníkům. Kritizuje v něm novou desku velšského zpěváka Toma Jonese nazvanou Praise And Blame a nazývá ji „hloupým vtipem“.

Jones přitom podepsal nahrávací smlouvu s Island Records teprve loni a společnost to stálo mnoho miliónů liber. Praise And Blame byl první plod jejich spolupráce. Na desce byly převzaté skladby nebo tradicionály.

Sharpe v e-mailu napsal: „Poslechl jsem si to album celé a chci teď vědět, jestli je to jen nějaký hloupý vtip. Nevsadíme přece na slavného umělce tolik peněz, aby nahrál dvanáct písniček ze zpěvníku. Kvůli tomu jsme s ním podepsali smlouvu a kvůli tomu jsme mu tolik zaplatili? Kdo dovolil, aby Jones pracoval s folkovým producentem? Kdo dopustil takovou změnu stylu?“

Když se pak novináři Sharpea na e-mail zeptali, svůj názor potvrdil. Jones se o celé věci dozvěděl až z tisku. „Ten člověk je velmi bezprostřední,“ utrousil jen.

Pokuta pro Erykah Badu

Americká soulová zpěvačka Erykah Badu musela zaplatit pokutu 500 dolarů (10 tisíc korun) za to, že se při natáčení klipu v americkém Dallasu svlékla na místě, kde byl v roce 1963 zastřelen prezident John Fitzgerald Kennedy.

Badu se 13. března na místě atentátu na Kennedyho svlékla při natáčení klipu k písničce Window Seat. Videoklip končí v okamžiku, kdy nahá padne k zemi, jako by byla zastřelena.

Foto: archiv, Právo

Erykah Badu

Proč ten povyk? Místo Kennedyho vraždy považuje mnoho Američanů za posvátné. Striptýz na něm proto vyvolal pobouření části veřejnosti a Badu byla obviněna z narušování veřejného pořádku. Tvrdila pak, že svým klipem chtěla otřást kolektivním myšlením, které prý ubíjí svobodu jednotlivce.

Morrissey nazval Číňany poddruhem

Britský zpěvák Morrissey v září veřejně nazval Číňany „poddruhem“. Stalo se tak poté, kdy zhlédl dokument o tom, jak v Číně drasticky zacházejí se zvířaty v zoologických zahradách a cirkusech.

V rozhovoru pro list The Guardian bývalý zpěvák skupiny The Smith prohlásil: „Věděli jste, jakým způsobem trýzní zvířata a jak tam vypadá ochrana zvířat? Je to absolutně nepřípustné. Nemohu s tím asi nic dělat, jen si myslím, že Číňané jsou lidský ,poddruh‘.“

Na ta slova reagovala organizace Love Music Hate Racism, kterou do té doby Morrissey, jinak vášnivý ochránce zvířat, finančně podporoval. Její zástupce Martin Smith řekl: „Slova Morrisseyho jsou výrazem primitivního rasismu. Když použije výraz ,poddruh‘, vstupuje na tenký led.“ Love Music Hate Racism také odmítla další Morrisseyho finanční podporu.

Zákaz obalu nového alba Kanye Westa

V říjnu byl v USA zakázán vstup obalu nového alba rapera Kanye Westa My Beautiful Dark Twisted Fantasy na tamní trh. Prudérní cenzoři jej kvalifikovali jako vulgární. Stalo se tak několik týdnů před vydáním desky, naplánovaným na 22. listopadu. Na obalu alba je údajně sám West, jenž koná sex s postavou, kterou nazval žena-fénix.

„Nechtějí, abych se bavil s fénixem na kanapi,“ napsal zpěvák na svou stránku Twitter. „V sedmdesátých letech se na obalech alb objevovalo mnoho nahoty a syrových snímků nebo kreseb. Škoda, že na to lidé zapomínají. Teď je všechno zkomercionalizované. Nirvana je častokrát vyobrazovaná jako nahota. Já na albu nahou dívku s křídly namísto rukou mít nemůžu.“

Foto: archiv, Právo

Obal alba rapera Kanye Westa

West musel v Americe zvolit pro obal alba alternativní verze. Bylo jich celkem šest, jednou z nich i rozostřený původní obrázek. V Evropě album vyšlo tak, jak původně zamýšlel. Podle anket prestižních magazínů Billboard a Rolling Stone se počin My Beautiful Dark Twisted Fantasy stal nejlepším v roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám