Hlavní obsah

Ceny filmové kritiky znají nominace, bodují Pouta nebo Kuky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu 2011 budou nově vyhlášeny Ceny české filmové kritiky, které nejsou spojeny s cenami Český lev. O cenách hlasují pouze nezávislí filmoví kritici a výsledky budou vyhlášeny 13. ledna.

Článek

"V těchto dnech byly sečteny hlasy prvního kola, z nějž vzešly nominace, celkem v 11 kategoriích. Celkový seznam hlasujících čítá aktuálně 54 osob, letos se hlasování vzdali tři lidé z důvodu možného konfliktu zájmu (H. Hejčová, O. Štindl, J. Lukeš). Z vlastního rozhodnutí nehlasuje dalších pět publicistů, vzhledem k tomu, že neviděli všechny české filmy a chtějí se zúčastnit hlasování až v dalších letech, kdy budou mít na přípravu více času," oznámila Helena Uldrichová z České filmové komory.

Letos novináři posuzovali celkem 22 hraných filmů a 13 filmů dokumentárních. Nejvíce nominací získal snímek režiséra Radima Špačka Pouta, který si jich připsal celkem sedm.

Šest nominací získala komedie režiséra Roberta Sedláčka Největší z Čechů, čtyři nominace má autorský film Jana Svěráka Kuky se vrací.

Nejlepším filmem roku 2010 by se mohl stát Kuky se vrací, Největší z Čechů Roberta Sedláčka a nebo Pouta Radima Špačka. Mezi nejlepšími dokumenty figurují Český mír, Katka a Nesvatbov.

V režii jsou na špici Jan Svěrák, Robert Sedláček, Radim Špaček a Jan Švankmajer, mezi kameramany Marek Jícha, Vladimír Smutný, Marek Bliss a Jaromír Kačer. Na nejlepší scénář kandidují Kuky se vrací Jana Svěráka, Největší z Čechů Roberta Sedláčka, Pouta Ondřeje Štindla a Přežít svůj život Jana Švankmajera. Na nejlepší hudbu Český mír (MIDI LIDI), Občanský průkaz (Petr Ostrouchov, Ľuboš Beňa a Matěj Ptaszek a Pouta (Tomáš Vtípil).

Mezi herci v hlavních rolích bodují Jaroslav Plesl, Rostislav Novák a Ondřej Malý, ve vedlejších Karel Roden, Vladimír Dlouhý a Jiří Vyorálek. Mezi herečkami v hlavních rolích Zuzana Bydžovská, Simona Babčáková a Aňa Geislerová, ve vedlejších Zuzana Čapková, Kristýna Liška Boková a Eliška Balzerová.

Objevem roku bude vyhlášen Ondřej Malý, Rostislav Novák, ml. nebo Tomáš Řehořek.

Reklama

Výběr článků

Načítám