Hlavní obsah

Vznikla Společnost J. K. Vaňhala

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechošvýcar Pavel Svačinka poskytl Právu informaci o vzniku nové mezinárodní společnosti zabývající se českou klasickou hudbou. Nazývá se Asociace Johann Baptist Wanhal a tvoří ji muzikologové, hudebníci a další nadšenci milující dílo skladatele českého klasicismu, u nás zvaného Jan Křtitel Vaňhal.

Foto: Profimedia.cz

Vídeňský Čech, rozený v Nechanicích v Čechách, byl vysoce ceněn Haydnem i Mozartem, dokonce ve Vídni občas hrávali spolu ve smyčcovém kvartetu

Článek

Vídeňský Čech, rozený v Nechanicích v Čechách, byl vysoce ceněn Haydnem i Mozartem, dokonce ve Vídni občas hrávali spolu ve smyčcovém kvartetu. Vaňhal cello, Haydn housle a Mozart violu.

Vaňhal je známý především jako symfonik, psal i duchovní hudbu, díla komorní a koncertní. Až na výjimky upadl v poslední době zájem o jeho díla, a tak jeden z cílů společnosti je rehabilitovat Vaňhalovo dílo a propagovat ho.

Organizace koncertů i muzikologický výzkum

Sídlo má v Nyonu ve Švýcarsku a Pavel Svačinka, ekonom a muzikolog od roku 1968 žijící ve Švýcarsku, je tajemník společnosti. Prezidentem je novozélandský muzikolog Allan Badley. Z Česka jsou členy i Pavel Luks, Marc Niubo, Vojtěch Spurný či Michaela Freemanová.

Asociace vytvořila dva týmy – jeden vede muzikologický výzkum s cílem vytvořit podrobný katalog Vaňhalových děl, druhý se věnuje organizací koncertů. Připravuje se i symposium o Vaňhalovi na příští rok.

„Chtěli bychom se prosadit i v Česku, abychom roku 2013, kdy uběhne 200 let od smrti Vaňhala (1739-1813), mohli konstatovat, že Vaňhal je opět přítomný na koncertních pódiích a na nahrávkách,“ věří Svačinka.

Reklama

Související témata:

Související články

Radůza: Prohru přeměním ve vítězství

Pro většinu lidí je Radůza (37) „ta holka s harmonikou“. Její talent má však mnohem širší rozpětí. Kromě šansonového písničkářství skládá i vážnou a scénickou...

Výběr článků

Načítám