Hlavní obsah

Televizní ceny Elsa ovládla Česká televize

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvíce televizních cen Elsa za období od září 2009 do konce srpna 2010 získal film režisérky Lucie Bělohradské Archiv, který vznikl v produkci České televize.

Článek

Ceny uděluje každoročně Filmová a televizní akademie, avšak jejich skromné předání je bohužel stále už po několik let ve stínu slavnějších Českých lvů. Pořady do soutěže nominují jednotlivé televize, důležité slovo má i odborná nominační komise, ve které je mj. i zástupkyně našeho deníku. Rozhodující je názor zhruba 200 členů akademie, z nichž ale mnozí svého práva nevyužívají, což svědčí o jejich vztahu k televizní tvorbě.

Předání se natáčelo bez publika ve studiu a v sobotu ho odvysílala ČT na dvojce od 21.15, čímž se částečně krylo s finále oblíbené StarDance. Moderátory a předavateli cen se stala dvojice Tomáš Hanák a Lenka Vychodilová.

Televizní film Archiv o člověku, který poznal a setkal se se svým udavačem z doby minulého politického režimu, přesvědčil porotu třikrát. Cenu si kromě režisérky Bělohrádkové odnesli herci František Němec a Emília Vášáryová.

Uznání Elzy získaly vesměs pořady vysílané Českou televizí, pouze v kategorii magazín vyhrál pořad televize Nova Noc filmových nadějí. ČT se může chlubit oceněním v kategoriích zahraniční televizní pořad hraný (Katyň), nehraný (Hitler a Mussolini), dokument (Neznámí hrdinové), zábavný pořad (Všechnopárty) nebo animovaný pořad (Dějiny udatného českého národa) či scénář (Sněžná noc od Vladimíra Körnera) nebo původní dramatická tvorba (inscenace Nespavost).

Karel Šíp jako moderátor Všechnopárty vyhrál letos nad Janem Krausem a Václavem Moravcem. Nejsledovanějším pořadem se stala pohádka Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka. V televizi se na ni dívalo 2,513 miliónu diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám