Hlavní obsah

Centrum Ostravy zdobí socha vyrobená z 85 tisíců klíčů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestimetrová Klíčová socha, jejímž autorem je jeden z nejvýznamnějších soudobých výtvarníků Jiří David, od čtvrtka zdobí prostranství před ostravským hotelem Imperial. Socha, na jejíž výrobu umělec použil 85 tisíc klíčů, vyjadřuje autorův názor na dvacet let od sametové revoluce. K vidění zatím byla v Praze a v Olomouci, Ostravané ji mají možnost obdivovat po dobu dvou měsíců.

Foto: Aleš Honus, Právo

Výtvarník Jiří David před svojí sochou, jejíž části jsou složeny z písmen slova revoluce.

Článek

„Myšlenka na podobné putování, které zahrne velká města, vznikla na jaře letošního roku v reakci na obrovské množství nejrůznějších tipů a přání od veřejnosti, kde by Klíčová socha měla stát,“ řekl Jiří David.

Neobvyklou sochu tvoří osm písmen slova revoluce. Každé písmeno představuje jiný typ písma a každé z nich může pamětníkům připomenout komunistickou minulost země, ať už jde o písmeno z obalu žvýkačky Pedro, stranické legitimace, z tuzexového poukazu, z loga Rudého práva a podobně.

Vernisáže se účastnil také ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza. „Klíčovou sochu považuji za jeden z nejdůležitějších uměleckých počinů ve veřejném prostoru v současnosti. Instalace pro Ostravu je zcela zásadní a neobyčejným způsobem přispěje zejména k diskuzi o celé řadě otázek, které jsou bohužel dnes mnohdy vytěsňovány. Jiří David do Ostravy patří a vždy by mělo být pro nás ctí se s ním spojovat,“ uvedl Jůza.

Jiří David, který byl loni v anketě o nejvlivnějšího umělce posledních dvaceti let vyhlášen za vítěze, má v Ostravě silné osobní vazby, prožil zde část svého mládí. Proto i podpořil kandidaturu města na titul Evropské hlavní město kultury 2015. To, že titul nakonec Ostrava nezískala, je podle něj velká škoda. „Plzeň nemá takové kulturní pozadí. Doufám, že tady nezahořknete, když jste titul nezískali,“ řekl umělec při vernisáži.

Reklama

Výběr článků

Načítám