Hlavní obsah

Clapton prodává kytary, aby pomohl nemocným

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarový génius Eric Clapton začne rozprodávat svou ohromnou sbírku nástrojů. Chce tak pomoci odvykacímu zařízení pro závislé Crossroads Centre, které založil v roce 1998.

Článek

Mezi největší lahůdky aukce bude podle informací BBC patřit kytara, na kterou Clapton hrál během krátkého obnovení legendárních Cream v roce 2005. Očekává se, že vynese asi 13 000 liber (390 000 korun).

Celkově se na aukci bude prodávat asi 150 položek a nepůjde jen o kytary, ale také o další vybavení, např. klasické zesilovače a reproduktory Marshall, které Clapton používal v sedmdesátých letech. Další nástroje a přístroje věnovali také Claptonovi přátelé jako Jeff Beck, JJ Cale a Joe Bonamassa.

"Jsme potěšeni, že můžeme nabídnout takovou fantastickou sbírku kytar a zesilovačů od hudebních ikon," řekla Stephanie Connellová z firmy Bonhams.

Clapton už několik kytar prodal v roce 1999 a 2004. Jeden z jeho nástrojů, Fender Stratocaster přezdívaný Blackie, vynesl téměř milión dolarů (cca 18 miliónů korun).

Aukce proběhnou 9. února v Londýně, předtím budou nástroje v lednu krátce vystaveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám