Hlavní obsah

Necenzurované vzpomínky Pavla Melounka

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva dny před svou náhlou smrtí dopsal Pavel Melounek knihu Necenzurovaná zpráva o českém filmu. Tři měsíce poté mu ji pokřtili režiséři Vladimír Drha a Zdeněk Troška s Melounkovým společníkem Davidem Prudkým. Knihu, kterou vydalo nakladatelství Artes Liberales, s nimi v pondělí večer přivítali další kamarádi a spolupracovníci.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Zdeněk Troška, David Prudký a Vladimír Drha při křtu

Článek

Autor shromáždil některé své recenze, rozhovory a články z doby, kdy byl publicistou a kritikem, a vzpomínky na léta, v nichž opustil psaní, začal pracovat pro festivaly a stal se producentem.

„Všechny texty ponechávám samozřejmě v původním znění. I významnou část textů napsaných před listopadem 1989, za éry cenzury a totáče. Zůstávají takto i zde, tudíž necenzurované,“ napsal Melounek v úvodu knihy.

Pohled na známé festivaly

Ta zachycuje i jeho pohled na festivaly Fórum mladého filmu, Febiofest, Karlovy Vary a Zlín, na filmy (mj. Snowboarďáci, dokument Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský, pohádka Z pekla štěstí), které přivedl do kin. Jen premiéry toho šestnáctého, Pika, už se nedožil.

„Mám rád obě etapy, obě profese, které jsou často v nesmiřitelném vztahu. Možná tak člověk pochopí některé věci v hlubších, či aspoň nečekaných souvislostech,“ napsal Melounek.

Při křtu Troška dodal: „ Z každého článku na nás Pavel dýchne, mrkne, a bude radost vrátit se s ním zpátky a vidět souvislosti z dnešního úhlu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Obama napsal knihu pro děti

Od úterý se v USA prodává nová kniha prezidenta USA Baracka Obamy. Knížka Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters (Tobě zpívám: Dopis mým dcerám) je určena...

Výběr článků

Načítám