Hlavní obsah

Bad Religion vyučovali jak hrát punk rock

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani ne dva měsíce po Green Day vystoupila v Praze skupina, bez níž by celá pop punková vlna jen stěží vznikla. Ve středu hráli ve zcela zaplněném Lucerna Music baru praotcové amerického melodického punku Bad Religion, kteří jsou na turné ke třiceti letům existence.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zpěvák Bad Religion Gregg Gaffin

Článek

Repertoár nabídl průřez celou tvorbou kapely, přičemž došlo i na písně I Want To Conquer World nebo 21st Century Digital Boy. Všechny přinášely esenci rock´n ´rollu. Měly silný riff, výraznou melodii, oplývaly tahem i energií. Bad Religion se poučili na prvních punkových kapelách, které kladly důraz nejen na energii, ale i na melodii, a po vzoru Ramones sekali jednu píseň ve vysokém tempu za druhou a zbytečně je nerozmělňovali. Když už došlo na sólo, bylo krátké.

A drive písním dodávalo, že skupina zpívá o americké realitě, se kterou se potýká, takže jí nechybí potřebná dávka vzteku, jež vede v punku k tak potřebné akceleraci tempa, naštěstí nikoli na úkor melodie.

Bad Religion vyučovali, jak má vypadat melodický punk, což mnoho jejích následovníků potřebuje. Jedni sklouzávají do uniformnosti a přílišné agresivity, druzí zapomínají na sevřenost a drive i vztek, který může vyvěrat i v melodických písních.

Třicet let existence nebylo na kapele nijak patrné, koncert si užívala, i když zpěvák Gregg Gaffin se nemohl vyrovnat s kruhovým pódiem. Poznamenal, že vše, co se naučil o tom, jak využívat prostor scény, tady padá, protože část lidí je i za ním, Stále se také bál, že lidi po stranách nebo na balkóně mají špatný zvuk.

Reklama

Výběr článků

Načítám