Hlavní obsah

Schváleným kulturním projektům pozastavili peníze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iniciativa Za Česko kulturní, kterou podporují např. Václav Havel, Táňa Fischerová nebo Jáchym Topol, protestuje proti situaci v grantech na živé umění. V červnu bylo pozastaveno financování již schválených projektů a definitivní řešení je s nástupem nové vlády v nedohlednu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový ministr kultury Jiří Besser by měl co nejrychleji rozhodnout.

Článek

"Ještě z rozhodnutí bývalého ministra kultury Václava Riedlbaucha vládne nyní v grantech na živé umění nejasná situace. Riedlbauch pozastavil veškeré čerpání prostředků na již schválené granty a mnohé projekty tak postavil do situace, kdy ohrozil jejich realizaci. Zástupci uměleckých oborů soustředění v iniciativě Za Česko kulturní považují pozastavení prostředků na již probíhající projekty za skandální," uvedl mluvčí iniciativy Jan Vávra.

Zástupcům iniciativy vadí také způsob, jakým se příjemci grantů o pozastavení prostředků dozvěděli. Prý na ně nebyli upozorněni, ministerstvo kultury vydalo pouze stručné prohlášení na svém webu.

Mluvčí ministerstva Jiří Cieslar ale sdělil Novinkám, že to tak není. Prý zorganizovali setkání s památkáři, kde se o problému jednalo.

„Vzniká tu jakési dvourychlostní ministerstvo kultury, kdy příspěvkovým organizacím ministerstva nic nehrozí, ale malé neziskové subjekty se o peníze získané regulérně v grantovém řízení musejí neustále bát. Apelujeme na nového ministra kultury, aby tuto situaci dal co nejrychleji do pořádku,“ řekl dále Vávra.

Mluvčí ministerstva ve čtvrtek vysvětlil, že vzhledem k tomu, že ministr nastoupil nedávno, nemá v tuto chvíli jasnou odpověď.

"Jednat se o tom má v nejbližší době, do dvou týdnů," odhaduje Cieslar.

Iniciativa Za Česko kulturní dlouhodobě kritizuje netransparentní procesy na ministerstvu kultury. V březnu tohoto roku prezentovala Balíček otevřenosti, který ale ministerstvo ve většině bodů odmítlo. Iniciativa se jej bude snažit prosadit u nového ministra kultury Jiřího Bessera.

Reklama

Výběr článků

Načítám