Hlavní obsah

Zemřel herec Vladimír Dlouhý

• Aktualizováno

Po krátké těžké nemoci zemřel ve věku 52 let v neděli odpoledne v jedné z pražských nemocnic herec Vladimír Dlouhý. Oznámila to jeho rodina. V posledních týdnech měl velmi vážné zdravotní problémy se žaludkem.

Článek

Dlouhý vstoupil do širšího povědomí už v roce 1970, hrál dětskou roli ve filmu Už zase skáču přes kaluže. Známý byl i jako Petr ze seriálu Arabela, jako stejnojmenná postava chasníka z pohádky S čerty nejsou žerty nebo v roli mladého žokeje ze seriálu Dobrá voda.

Hrál ve filmech Knoflíkáři, Bumerang, Non plus ultras. Jedna z jeho posledních rolí byla ve filmu Hlídač č. 47.

Foto: ČTK

Vladimír Dlouhý s Miloslavou Šafránkovou při natáčení seriálu Arabela

Ztvárnil mnoho významných divadelních rolí například v Divadle na Zábradlí, Rokoku a v posledních letech v Divadle na Vinohradech.

Dlouhý byl ženatý, s manželkou Petrou měl dvojčata. Jeho mladší bratr Michal je také herec.

Nemoc bral statečně

Poznal jsem jen málo takových herců, jako byl Vladimír. Plánovali jsme spolu pracovat dál," uvedl režisér Jiří Svoboda, který s Dlouhým nedávno dokončil natáčení filmu Domina. Už v době natáčení měl podle něj herec velké potíže.

"Choval se strašlivě statečně, ustavičně to zlehčoval a točil i fyzicky namáhavé a složité scény," vzpomínal na jejich poslední spolupráci. Podle něj odešel nejen úžasný herec, ale také skvělý člověk.

"Neodešel mi jenom jeden z nejlepších hereckých kolegů, ale také člověk, jehož jsem si po všech stránkách hluboce vážila. Je to pro mě velice těžká rána," řekla ČTK herečka Jiřina Jirásková. S Vladimírem Dlouhým do posledních chvil stála na jevišti v pražském Divadle Bez zábradlí v inscenaci Příliš drahá Mathilda. Dlouhého ještě jako ředitelka Divadla na Vinohradech sama angažovala. Ocenila, jak statečně s těžkou chorobou bojoval.

Role Vladimíra Dlouhého
filmy
Už zase skáču přes kaluže (1970)
Konečně si rozumíme (1976)
Láska z pasáže (1984)
S čerty nejsou žerty (1984)
Bumerang (1996)
Knoflíkáři (1997)
Báječná léta pod psa (1997)
Čas dluhů (1998)
jedna ruka netleská (2003)
Non plus ultras (2004)
Milenci a vrazi (2004)
Krev zmizelého (2005)
Hlídač č.47 (2008)
seriály
Arabela (1979)
Dobrá voda (1982)
Sanitka (1984)
Dobrodružství kriminalistiky (1989)
Hříchy pro pátera Knoxe (1992)
Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993)
Hraběnky (2007)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám