Hlavní obsah

Režisér Katyně Andrzej Wajda je navržen na ruskou státní cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Polský režisér Andrzej Wajda, autor filmu Katyň o masové vraždě polských důstojníků u Smolenska v roce 1940, má být v sobotu 12. června vyznamenán Státní cenou Ruska. Cenu mu v Kremlu předá osobně ruský prezident Dmitrij Medveděv v den státního svátku.

Článek

Podle ruského deníku Pravda bude cena čtyřiaosmdesátiletému Wajdovi udělena za vynikající výsledky v oblasti humanitární činnosti v letošním roce. Agentura RIA Novosti ale naopak tvrdí, že v této kategorii Státní cena Ruska letos udělena nebude.

Podle listu Pravda bylo o ocenění Wajdy rozhodnuto poté, co ruská televize nedávno odvysílala film Katyň, který pojednává o masově vraždě Poláků v roce 1940 u Smolenska [celá zpráva].

Foto: Zems, Právo

Režisér Wajda se soustředí zejména na osudy manželek (Maja Ostaszewska) a dětí (Wiktoria Gąsiewska), obětí katyňského masakru.

I když byl film natočen už v roce 2007, v ruských kinech se nikdy nepromítal. Jeden veřejnoprávní ruský kanál ho do vysílání zařadil až nedávno po leteckém neštěstí, k němuž došlo poblíž Smolenska a Katyně a zemřel při něm mimo jiné polský prezident Lech Kaczyński.

Státní cena Ruska

v humanitární oblasti je spojena s finanční odměnou 200 tisíc dolarů (4,25 miliónu korun).

Cenu, která se uděluje od roku 2005, dostali v minulosti třeba bývalý francouzský prezident Jacques Chirac, ruský spisovatel Alexandr Solženicyn nebo první sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám