Hlavní obsah

Pražské jaro: Maďaři ve středu uvedou budapešťskou verzi Mahlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na festivalu Pražské jaro ve středu vystoupí Maďarská národní filharmonie, která patří k nejuznávanějším evropským symfonickým orchestrům. Pražskému publiku přednese v Obecním domě původní, takzvanou budapešťskou verzi První symfonie Gustava Mahlera nazývanou Titan.

Článek

Maďarské filharmoniky bude řídit jejich umělecký šéf Zoltán Kocsis. První část večera ovládne tvorba Bély Bartóka, a to především Klavírní koncert č. 3. V něm se jako sólista představí jejich krajan, pianista Dezsö Ránki.

Státní opera Praha (SOP) nabídne reprízu Massenetovy heroické opery Don Quichotte. Premiéru inscenace věnovala SOP památce slavného basisty Eduarda Hakena, od jehož narození uplynulo v březnu sto let.

Kupiecová v úterý nabídla polské autory

Klavíristka Ewa Kupiecová za doprovodu Plawner Quartetu v zaplněné Dvořákově síni pražského Rudolfina zahrála komorní verze dvou Chopinových klavírních koncertů a Sonátu pro housle a klavír č. 4 Grazyny Bacewiczové. Kupiecová měla původně na festivalu vystoupit s Pražákovým kvartetem, ale vinou zranění jednoho z členů souboru nestihli nastudovat program.

Díla Mozarta hraná s Plawner Quartetem i sonáta Bacewiczové, kterou Kupiecová provedla pouze s primáriem souboru, houslovým virtuosem Piotrem Plawnerem, sklidila vřelý potlesk.

Ewa Kupiecová

patří na současné mezinárodní hudební scéně k výrazným představitelům polské klavírní školy.

Studovala v Katovicích a na Chopinově akademii ve Varšavě, poté si doplnila studia v Londýně na Královské hudební akademii.

Plawner Quartet je častým hostem předních polských symfonických i komorních orchestrů, ale vystupoval také například s Berlínským rozhlasovým symfonickým orchestrem. Nahrál na CD kompletní houslové dílo Karola Szymanowského a s Kupiecovou dvojalbum se skladbami pro housle a klavír Bacewiczové.

Reklama

Související témata:

Související články

Má vlast zahájí jubilejní Pražské jaro

Koncertem Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni s tradiční Smetanovou Mou vlastí začne ve středu hudební festival Pražské jaro. Jubilejní, 65. ročník...

Výběr článků

Načítám