Hlavní obsah

Komise měla doporučit na ředitele NG Jiřího Fajta, ministr se tím řídit nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběrová komise, která posuzovala kandidáty na ředitele Národní galerie v Praze (NG), ve středu doporučila ministrovi ke jmenování historika umění Jiřího Fajta. Podle ČTK to řekly dva dobře informované zdroje, nikoli však z řad členů komise ani kandidátů. Hlasovalo pro něj 10 z 12 členů komise.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Jiří Fajt

Článek

Fajt byl v 90. letech ředitelem Sbírky starého umění NG, později působil v zahraničí. Z Národní galerie odešel po nástupu Milana Knížáka, který se v roce 1999 stal generálním ředitelem celé instituce. Jiří Fajt patřil v posledních letech k jeho kritikům. V tuzemsku je známý především jako spoluautor úspěšné výstavy o Karlu IV. a gotickém umění, která před čtyřmi lety sklidila úspěch v newyorském Metropolitním muzeu a poté na Pražském hradě.

Mluvčí ministerstva Jan Cieslar ale řekl, že ministerstvo nebude k výběrovému řízení zatím nic sdělovat. Ministr si chce výstup komise i projekty kandidátů prostudovat. V sobotu však odjíždí na zahraniční služební cestu. Při vyhlašování konkurzu uváděl, že v případě jednohlasného rozhodnutí komise její verdikt neprodleně zveřejní.

Doporučením komise se však ministr při jmenování nástupce Milana Knížáka řídit nemusí. Riedlbauch dříve uváděl, že by chtěl nového ředitele NG vybrat ještě do květnových voleb.

Do konkurzu se přihlásilo celkem osm lidí, jeden uchazeč byl vyřazen kvůli nesplnění formálních požadavků. Mezi kandidáty byli ještě například současný ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný, kurátor Richard Drury, galeristka Monika Burian a pravděpodobně i současný ředitel NG Milan Knížák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám