Hlavní obsah

Norové financují projekt věnovaný českému malíři Karlu Škrétovi

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norské fondy financují částkou přesahující 16 miliónů korun výzkumný projekt věnovaný českému baroknímu malíř Karlu Škrétovi. Díky pomoci bude v listopadu otevřena velkolepá výstava, která v pražské Národní galerii představí 400 uměleckých děl zapůjčených z českých sbírek, ale i z Německa, Itálie, Rakouska a USA.

Článek

„Škréta by měl být představen jako umělec přesahující region střední Evropy,“ řekl Právu Vít Vlnas, hlavní kurátor projektu i výstavy.

Kariéra Škréty začala v Itálii, kde se v Římě stal členem bratrstva severských malířů, bujarého společenství, v němž měl přezdívku Rychlý meč. To se týkalo nejen jeho šermířské dovednosti, ale v přeneseném smyslu i sexuálního apetitu.

Škréta se narodil mezi léty 1608 až 1611

V mnohém se přepíší životní i tvůrčí činy malíře, kupříkladu tradičně se uváděl jako letopočet narození rok 1610, ale podle nejnovějšího bádání není věk malíře jistě znám a narodit se mohl někdy v rozmezí let 1608 - 1611.

Katolíkem se Škréta stal zřejmě až po návratu do Čech a zbožnost papežského Říma ho v tomto ohledu zřejmě moc neovlivnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám