Hlavní obsah

Norové financují projekt věnovaný českému malíři Karlu Škrétovi

Právo, Peter Kováč

Norské fondy financují částkou přesahující 16 miliónů korun výzkumný projekt věnovaný českému baroknímu malíř Karlu Škrétovi. Díky pomoci bude v listopadu otevřena velkolepá výstava, která v pražské Národní galerii představí 400 uměleckých děl zapůjčených z českých sbírek, ale i z Německa, Itálie, Rakouska a USA.

Článek

„Škréta by měl být představen jako umělec přesahující region střední Evropy,“ řekl Právu Vít Vlnas, hlavní kurátor projektu i výstavy.

Kariéra Škréty začala v Itálii, kde se v Římě stal členem bratrstva severských malířů, bujarého společenství, v němž měl přezdívku Rychlý meč. To se týkalo nejen jeho šermířské dovednosti, ale v přeneseném smyslu i sexuálního apetitu.

Škréta se narodil mezi léty 1608 až 1611

V mnohém se přepíší životní i tvůrčí činy malíře, kupříkladu tradičně se uváděl jako letopočet narození rok 1610, ale podle nejnovějšího bádání není věk malíře jistě znám a narodit se mohl někdy v rozmezí let 1608 - 1611.

Katolíkem se Škréta stal zřejmě až po návratu do Čech a zbožnost papežského Říma ho v tomto ohledu zřejmě moc neovlivnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám