Hlavní obsah

Kniha Design předkládá extravagantní libůstky i průkopnické nápady

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno už tu jednou bylo. Takový pocit získáte při listování čtyřjazyčnou knižní novinkou Design, kterou vydal Slovart. Na prostoru téměř sedmi stovek stran jsou zachyceny nejen výstřední rarity, ale zejména kultovní nápady světoznámých návrhářů, jimiž se další a další jejich kolegové rádi inspirují a které porůznu parafrázují.

Článek

Autorky publikace Chiara Olivetti a Giovanna Uzzani slovem sice šetřily, zato o obrazový materiál nouze není. Každou z kapitol (nábytek, oděvní design, elektronika nebo automobily) alespoň uvádějí zařazením do dobového kontextu drobným textem.

 Mezi umělcem a řemeslníkem není rozdíl

Zdůrazňují myšlenku Waltera Gropiuse z Manifestu, jímž byl v dubnu 1919 založen Bauhaus, že „mezi umělcem a řemeslníkem není žádný podstatný rozdíl“. Gros knihy tvoří období 20. století, přesto se ohlížíme jak do druhé poloviny 19. století, tak i ke dnům současným.

Autorky při výběru postupovaly přísně systematicky a chronologicky.

Čtenář se seznámí s dobovými doplňky i s působivým secesním interiérem, jaký navrhl pro bruselský hotel Tassel v roce 1893 Victor Horta nebo který vymyslel Antoni Gaudí pro barcelonský Casa Batlló.

Nechybí vázy od Tiffanyho

Nemohou chybět vitráže a vázy od Tiffanyho, stejně jako výtvory od věhlasných designérů, jakými jsou Jasper Morrison, Tom Dixon (famózní je jeho minimalisticky pojaté křeslo Bird z roku 1991), Charles R. Mackintosh, manželé Eamsovi, Alva Aalto nebo Frank O. Gehry. České tvůrce reprezentuje kupříkladu Pavel Janák s kubistickou kávovou konvicí.

K pousmání je lampa vypadající jako kohoutek na vodu nebo připomínající vlasatou předkloněnou hlavu, esteticky lahodně vypadají zubní kartáčky od Philippa Starcka a geniálně prakticky pak „samozavlažovací“ květináč se stojanem na deštníky.

 Magrittovy lahve

Zařazeny jsou rovněž stylové hračky, šperky i malované lahve od surrealisty Reného Magritta. Výživné jsou kapitoly určené elektronice, automobilům a oděvům. V posledně jmenované září návrhy Coco Chanel, Issey Miyake, Johna Galliana nebo Christiana Diora, pořádně morbidně naopak působí „oděv“ simulují usušenou (spálenou) lidskou kůži.

Kniha je to velkorysá, tzv. obrázkovělistovací. O to větší škoda, že kvalita některých vizualizací je kolísavá, ba dokonce místy nevyhovující.

 Hodnocení: 70 %

Chiara Olivetti, Giovanna Uzzani: Design

Vydal Slovart

672 stran

1299 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám