Hlavní obsah

Evropská kina hrozí, že nepustí Burtonovu Alenku kvůli sporu s Disneym

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Walt Disney pobouřila některé evropské kinaře, chce totiž vydávat filmy na DVD už za 90 a méně dní po uvedení v kinech. Hodlá si to vyzkoušet poprvé s animovanou Alenkou v říši divů, která má být hitem roku 2010.

Článek

Většina holandských provozovatelů kin a podobně i někteří italští a britští hrozí podle listu Variety, že Alenku budou bojkotovat. Standardně se dnes DVD vydávají zhruba za 4 měsíce po premiéře v kinech. Disney je chce vydávat za tři měsíce nebo ještě rychleji.

Kinaři se bojí, že lidé přestanou chodit do kina. Zástupce majitelů holandských kin Youry Bredewold pro Variety řekl, že si uvědomují, že přijdou o hodně peněz, ale přesto budou Alenku bojkotovat.

"Rozhodli jsme se, že musíme vyslat jasný signál pro celý filmový průmysl. Pokud nepřijmete naše termíny, už nikdy nebudeme promítat vaše filmy."

Amerika shovívavější

Američtí kinaři prý projevují mnohem větší pochopení pro plán společnosti Walt Disney, ale nechtějí vypadat jako ti, kteří odkývají všechno. Jestliže Disney ustoupí tlaku v Evropě, budou požadovat stejné podmínky i v USA.

O tom, že Disney bere hrozbu vážně, svědčí i to, že vyslal své špičkové manažery do Londýna, aby uklidnili místní bouřící se provozovatele kin. Podle Variety většinu kinařů přemluvili, ale pořád ještě existují "rebelové".

Podle jednoho z oslovených vysokých manažerů konkurenčních studií aféra vyšumí. Kinaři v Americe budou Alenku stejně promítat a vydělají hodně peněz. Na ty, kteří Alenku bojkotují, se prý zapomene.

Reklama

Výběr článků

Načítám