Hlavní obsah

Rok kovového tygra: tibetský festival v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I letos se bude v Praze slavit tibetský nový rok "kovového tygra", neboli Losar. Oslavy proběhnou v neděli 14. února 2010 od 14 hodin v prostorách Novoměstské radnice v Praze formou výstavy, filmových projekcí a hudebních vystoupení. Vítány jsou i děti.

Článek

"V rámci multikulturního festivalu si mohou návštěvníci v několika sálech Novoměstské radnice vychutnat zajímavý hudební program, shlédnout výstavy fotografií, tématické filmové projekce, ohňovou show, vyzkoušet tibetské speciality, navštívit jednu z výtvarných dílen, které jsou určeny nejen pro děti, a také se seznámit s činnostmi organizací, které se aktivně věnují tibetskému buddhismu nebo pomoci Tibetu," sdělil Petr Hrabánek ze sdružení Dzhogčhen.

Posláním oslavy Losaru je podle organizátorů připomenutí kultury Tibetu a také přímá pomoc Tibeťanům. Akce se koná od roku 2003. Výtěžek benefice je věnován humanitární organizaci A.S.I.A. Onlus, kterou založil významný tibetský mistr Čhögjal Namkhai Norbu.

Losar znamená doslova nový rok (Lo - rok, věk), Sar (nový). Nejedná se ale o čínský nový rok, i když se může konat přibližně ve stejné době, v únoru. Slaví se hlavně v Tibetu, Nepálu a Bhútánu.

Velmi pravděpodobně vznikl úpravou rituálů prastarého náboženství bön. V tuto dobu totiž bönisté přinášeli svým bůžkům a démonům různé obětiny. Obvykle se slaví tři dny a v klášterech se konají festivaly se slavnými tibetskými tanci a maskami. Svátek je spojen také s nápojem čchangkol, který se dělá z tibetského piva čhang.

Reklama

Výběr článků

Načítám