Hlavní obsah

Svérázné snímky kyjovských žen Miroslava Tichého dobývají New York

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Fotografie Miroslava Tichého jsou vystaveny v newyorském Mezinárodním centru fotografie (International Center of Photography - ICP). Tématem stovky vystavených snímků svérázného umělce, který tvořil v ústraní a do širšího povědomí se dostal až v posledních letech, jsou kyjovské ženy.

Článek

Tichého fotografie v New Yorku již předloni představila výstavní síň Tanya Bonakdar Gallery. Nynější výstava je ale mnohem rozsáhlejší. "Jedná se o širokou prezentaci díla Tichého, celý přehled jeho fotografie, nezahrnuje sice jeho kresby a malbu, ale ukazuje pro Spojené státy fascinující dílo," oznámil fotografův popularizátor Roman Buxbaum.

"Tichého fotografie mi připomínají svíčky, stíny a siluety, duchařské historky, klíčové dírky, písňové texty Jima Morrisona, bílé bicykly, povídku Johna Cheevera nazvanou Plavec (plavky)... Nejlepší umění pro mě je, když něco vidím a řeknu si sám pro sebe: 'Jo, takhle bych mohl strávit odpoledne.' A takovým odpolednem je pro mne Tichého dílo," uvedl americký malíř a fotograf Prince.

Vystavoval v Londýně, Berlíně a Curychu

Tichého práce již kromě New Yorku byly k vidění v Londýně, Berlíně a Curychu. Loni se také představily na výstavě v pařížském Pompidouově středisku moderního umění.

Newyorské muzeum International Center of Photography vzniklo v roce 1974. Založil ho Cornell Capa, mladší bratr známého fotografa Roberta Capy. Muzeum dosud nabídlo kolem pěti set výstav, jež předvedly dílo asi tří tisíc fotografů. Kromě pořádání výstav se muzeum věnuje i vzdělávací činnosti.

Miroslav Tichý

Narodil se v roce 1926 v Nětčicích, které jsou dnes předměstím Kyjova. Doma i ve světě se proslavil především v posledních době. Jeho první samostatná domácí výstava představila až v roce jeho osmdesátin nejširší výběr celoživotního díla včetně kresby a malby.

Ve fotografii používá často vlastnoručně sestrojené aparáty, jejichž ukázky jsou nyní k vidění i v New Yorku, a záměrně ignoruje klasická pravidla.

Souběžně s výstavou Tichého fotografií se v něm v současnosti konají další tři výstavy. Jednou z nich je expozice věnovaná surrealismu, fotografii a Paříži. K vidění je na ní vedle děl Andrého Kertésze, Ilse Bingové a Mana Raye i snímek dalšího českého umělce, avantgardního výtvarníka Jindřicha Štyrského.

Reklama

Související témata:

Související články

Kintera vystavuje v pražské galerii Švestka

Galerie Jiřího Švestky vstoupila do nové sezóny s výstavou, která je pražskou kulturní událostí. Svoje sochy a objekty z posledních let tu vystavuje Krištof...

Výběr článků

Načítám