Hlavní obsah

První velkou premiérou roku ve Stavovském bude Cosí fan tutte

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo připomíná v lednu 254. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta. První velkou premiérou roku 2010 bude Mozartova opera Cosí fan tutte v nastudování slovensko-českého režiséra Martina Čičváka a dirigenta Roberta Jindry (23. a 25. ledna). O dva dny později následuje mozartovský koncert se slovenským tenoristou Pavolem Breslikem a sólistkou opery Národního divadla Marií Fajtovou.

Článek

Režisér Martin Čičvák je sice známý z činohry, ale nejde o jeho první setkání s operou a Mozartem. Na svém kontě již má Figarovu svatbu anebo Únos ze serailu.

„Panové Mozart a Da Ponte jsou neuvěřitelně vzdělaní, rafinovaní a velmi, velmi důslední. Je úžasné zjistit, že z té miliardy not, které tam jsou, všechny dávají smysl. A krásný jemný humor, ironii, která se vznáší nad touto sice vzdušnou, ale tragédií,“ řekl Čičvák.

Pod jeho vedením se představí vídeňská mezzosopranistka Annely Peebo, dále Csilla Boross, Marie Fajtová a Kateřina Kněžíková. Mužské party připadly Jaroslavu Březinovi, Aleši Brisceinovi, Adamu Plachetkovi nebo Peteru Mikulášovi.

Příběh z Neapole nabízí mnoho interpretací

Cosí fan tutte (Takové jsou všechny) je jedna ze tří slavných komických oper Wolfganga Amadea Mozarta vedle Figara a Dona Giovanniho. Začal ji psát v roce 1789 a o rok později se konala premiéra ve vídeňském Burgtheatru. Libreto dodal Lorenzo da Ponte.

Odehrává se v 18. století v Neapoli. Hlavními postavami jsou důstojníci Ferrando a Guglielmo, kteří se chlubí, že jejich milované dívky Dorabella a Fiordiligi nikdy nebudou nevěrné. Protřelý Alfonso je přiměje k sázce a dívkám řekne, že důstojníci musí odjet do války. Ti se pak vrátí v převleku a snaží se je svádět. Ukáže se, že jejich věrnost není tak jistá, jak si mysleli.

Opera byla ve své době kritizována pro své nemorální vyznění, literatura zmiňuje např. odsuzující názor Ludwiga van Beethovena. Ve skutečnosti spíše nechává morální poselství na každém divákovi. Ve 20. století kritika odezněla a Cosí fan tutte se považuje za velmi podařenou operu.

Opera i koncert se uskuteční na scéně Stavovského divadla od 19 hodin. Více na stránkách www.narodni-divadlo.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám