Hlavní obsah

První popová hvězda, která rozdala všechny peníze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nepálu, který představuje jednu z nejtradičnějších a nejméně porušených kultur na světě, nemá moc lidí televizi, ale mají tam rozhlasové hitparády. V jejich čele ovšem většinou netrůní americké popové hvězdy, ale Ani Choying, jejíž desky připomínají tichou meditaci.

Článek

Ani Choying (Ani není jméno, ale označení příslušnosti k duchovnímu řádu) od roku 1997 vydala devět alb jako Cho, Selwa, Dancing Dakini, Inner Peace, Matakalaa nebo Aama, a také se objevila na francouzské kompilaci Buddha Bar.

Zprávy o její „léčivé“ hudbě se rychle šířily na západ. Od roku 1998 uspořádala několik turné po USA a Evropě, jedna z jejích desek se dokonce krátce dostala do běžné komerční americké  hitparády. V ČR zatím nikdy nevystupovala.

Její průzračné, prostě zaranžované písně vyzařují dokonalý klid, duševní vyrovnanost a jakousi nevinnost. Křehký zpěv často doprovázejí exotické nástroje z himalájské oblasti, nejde ale o písně v evropském smyslu slova, jsou to spíše upravené prastaré mantry a duchovní příběhy.

Všechny peníze rozdala

Přestože již deset let koncertuje ve světě, Ani Choying nemá vůbec nic. Veškeré zisky odevzdává do dobročinné organizace NWF, kterou spoluzaložila v roce 1998. Ta poskytuje chudým dívkám z nepálských a tibetských vesnic sociální péči a vzdělání ve vlastních školách.

Už osm let funguje škola Arya Tara v Katmándú, která kombinuje moderní vzdělání s tradičním poselstvím buddhismu. V současnosti dokončila Ani Choying novou větší školu, kde by mělo být ubytováno asi 100 dětí.

V roce 2008 vyšel ve Francii knižně její životopis a při té příležitosti uvedla, že jejím dalším plánem je vybudovat v Nepálu moderní nemocnici specializovanou na nemoci ledvin.

Reklama

Výběr článků

Načítám