Hlavní obsah

Evropské pouliční divadlo navštívilo Prahu

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa pouličního divadla u nás ustrnula na obrázku kejklíře na chůdách, případně s rotujícími ohni, nebo komedianta pálicího si plnovous při plivání ohně. Praha hostí v těchto dnech mezinárodní přehlídku souborů, jejichž tvorba se rodí mimo klasické divadelní prostory. Ve světě jsou o pořádný krok dál. Na náměstích, pláccích, ale i v továrních halách se hrají Hamlet, Macbeth, Jób… Zapamatujme si termín: outdoorové divadlo – divadlo za dveřmi.

Článek

Za dveřmi je i velkolepě koncipovaný mezinárodní outdoorový divadelní festival v Praze, pořádaný agenturou Art Prométheus. Od 13. do 19. září se představují domácí i zahraniční pouliční divadla v žižkovské Parukářce, na náměstí Jiřího z Poděbrad na hranici Královských Vinohrad a v Karlíně – v zahradě Českého rozhlasu Regina a v hale v Thámově ulici.

Do metropole se sjela divadelní elita

Zřejmě nejostřílenějšími soubory, které se v Praze v tomto týdnu představí, jsou ukrajinský Teatr Voskresinnia (představí v Česku poprvé Jóba podle poémy Karola Wojtyly, papeže Jana Pavla II.), Teatr Biuro Podróży z Polska (Macbeth: Kdo je ten člověk od krve?), Hol-Tér z Maďarska (Žirafy), Túlavé divadlo ze Slovenska (Hamlet aneb Nález lebky).

Z domácích outdoorových divadel nemohou chybět jeho průkopníci, malovické Continuo (Finis terrae, se kterým sjezdili Evropu), česko-ruský Teatr Novogo Fronta (Doppelgänger – Hermetisches Theaterkabinett II), od Continua odtržený Décalages Francouzky Seiline Vallée a Čecha Salvi Salvatoreho (TaBalada), Divadlo Kvelb (Invaze), Divadlo Já to jsem (Královská moudrost).

Všechny soubory, které se v Praze představí, tvoří evropskou špičku této odnože divadla. Polský Teatr Biuro Podróży fascinoval Edinburg – divácky nejúspěšnější inscenace v historii jeho Fringe… Za dveřmi je divadelní událost v Praze opravdu mimořádná, výjimečná. Neváhejme!

Reklama

Související témata:

Související články

Jaroslav Dušek otevřel Divadlo Čertovka

V pondělí vstupuje do pražského kulturního života nové divadlo. V jedné z budov areálu Tyršova domu (Nosticova 2a, Praha 1 Malá Strana) po souboru Nablízko...

Výběr článků

Načítám