Hlavní obsah

Leonard Cohen si podruhé získal pražské publikum

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takřka po roce zopakoval obrovský úspěch loňského pražského koncertu kanadský písničkář a básník Leonard Cohen. Přinutil vyprodanou O2 Arenu se 14 tisíci návštěvníky k mnoha ovacím. Potvrdilo se opět, že Praha je Cohenem nenasycená (na loňský premiérový koncert čekala téměř 40 let) a vůbec nevadilo, že program letošního turné jen opakoval téměř doslova loňský repertoár.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Leonard Cohen působil neobyčejně svěžím dojmem.

Článek

S jedinou větší změnou, kterou byla hala. Přece jen obrovský hokejový palác nebyl tak ideálním místem jako loňská menší sparťanská Tesla Aréna. Většina diváků tak vzala zavděk dvěma promítacími plátny s detaily koncertu, protože na spoře nasvícené pódium příliš neviděla.

Cohena doprovázely zpěvačky vokálního tria

Ale to je jediná výtka, jinak vše opakovalo loňskou nádheru. Cohena v třiapůlhodinovém programu rozděleném přestávkou doprovázela stejná šestičlenná kapela vedená Roscoe Beckem a s „dvorním“ kytaristou Bobem Metzgerem.

Prim vedle vynikajícího hráče na arabský oud a loutny jako vždy na Cohenových vystoupeních hrály zpěvačky vokálního tria v čele s autorkou několika písní Sharon Robinsonovou. Ty vytvářely trochu „kolovrátkovému“ stylu Cohenova zpěvu jemný protiklad a několikrát se ukázaly i jako skvělé sólistky.

Cohen ve svých 74 letech v typickém tmavém obleku a černém klobouku působil velice svěže. Často si klekal, občas vzal do ruky kytaru (elektrickou či akustickou), jednou dokonce zahrál i na klávesy (Tower of Song). Méně než loni povídal, divákům se „zpovídal“ jen dvakrát, spíše recitoval a až neuvěřitelně mladicky pobíhal mezi písněmi po pódiu. Velice zaujal jeho uctivý postoj ke spoluhráčům, nadšení i pokora, s jakými reagoval na jejich sóla.

Nejznámější hity si nechal na druhou půlku

Koncert začal písní Dance Me to the End of Love a v první části se věnoval spíše skladbám z posledních deseti až dvaceti let. Nejznámější hity si nechal na druhou půlku, kdy se nadšeně reagujícímu publiku dostalo i takových skvostů jako Suzanne, Tower Of Song, I’m Your Man, Take This Waltz či Hallelujah.

Líbila se i téměř etnická aranžmá některých skladeb – kapela vůbec měla spíše etno zabarvení, od židovského klezmeru až po arabské a cikánské prvky.

Viditelně spokojený „stařík“ Cohen přidal ještě sedm kousků včetně So Long Marianne a First We Take Mannhattan. Dal prostor i duetu sester Webbových z tria k nádherné sólové písni If It Will Be Your Will a pak po Closing Time opět jako loni písní I Tried To Leave You sám s kytarou koncert ukončil.

Kanadský bard si opět Prahu zcela získal a jen těžko se s ní loučil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám