Hlavní obsah

Národní galerie v Praze pořádá výstavu na počest Otakara Lebedy

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře 1901 výstřelem z revolveru skončil v pražské Malé Chuchli život jednoho z nadaných českých malířů, Otakara Lebedy. O důvodech sebevraždy čtyřiadvacetiletého umělce není nic známo a hlavní příčinou byla zřejmě jeho labilní psychika.

Článek

Ve Valdštejnské jízdárně v Praze, bude až do 24. ledna 2010 otevřena velká bilance Lebedova malířského odkazu. Jeho obrazy nabízejí osvěžující zážitek pro všechny, kteří mají rádi klasickou krajinomalbu přelomu 19. a 20. století.

Velká část vystavených obrazů jsou studentské práce namalované v letech 1892-1897 v krajinářské škole Julia Mařáka.

Lebeda odešel z dějin českého malířství příkře, nicméně tu zanechal pamětihodnou stopu.
Prokop Toman

Nicméně od samého počátku v Lebedově malování nenajdeme stopy uměleckých rozpaků. Jeho krajiny mají prvky impresionismu i expresionismu, najdeme v nich vliv secese i klasiků francouzského krajinářství 19. století.

Vždy však z každého obrazu vyzařuje osobitost autorova talentu. Lebeda vyjadřuje barvou různou škálu citových emocí, přesto v jeho nejlepších malbách dominuje klid a pohoda. A téměř meditativní krajiny tichého podvečera působí na výstavě tím nejkouzelnějším dojmem.

Jako by v nich autor hledal ztracený ráj. Výstavu pořádá Národní galerie v Praze a zcela příkladně i s obsáhlým katalogem a bohatou dokumentací ji připravila Veronika Hulíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám