Hlavní obsah

Kniha o Miloši Kopeckém Co za to stálo jej vystihuje coby mistrného filozofa

Právo, František Cinger

Řekne-li se Miloš Kopecký, každý vzpomene doktora Štrosmajera z Dietlova seriálu Nemocnice na kraji města. Pamětníci však vědí, že tento herec s bohatou filmovou a divadelní kariérou byl i svérázným filozofem života.

Článek

Milan Hein, principál pražského Divadla Ungelt, s ním nedlouho před jeho smrtí (zemřel v roce 1996 ve věku 73 let) natočil tři televizní půlhodinky a nyní jejich vyprávění opět vychází knižně pod názvem Co za to stálo... O dětství a mládí, o divadle, o osobnostech, o politice, o ženách, o stáří.

Správný muž ženy miluje a nerozebírá je
Miloš Kopecký

„O ženách se nemá mluvit,“ řekl Heinovi Kopecký. „Ženy jsou tu od toho, aby byly obdivovány, a ne pochopeny. To říkal už Voltaire... Já se domnívám, že správný chlap musí mít v sobě malé zrnko, malou krůpěj čehosi ženského a na druhé straně žena, správná žena, v sobě musí mít rys chlapství. Bez toho ženského rysu to není chlap, nýbrž lopata, a žena bez mužského rysu není žena, nýbrž slepice.“

Milan Hein: Co za to stálo

Vydalo nakladatelství XYZ

188 stran

199 Kč

Kopeckého přemítání nad životem je vtipné a inspirativní. Až se člověk přistihne při smutku, že kniha končí a přitom bychom se mohli ještě hodně dozvědět. O jeho hraní i osobním životě. I když to hlavní s Heinem probral. Možná překvapí skromností. Přehledem. Nedělá ze sebe pupek světa. I když také říká: „To, v čem jsme žili, bylo špatné, ale mělo to i světlé stránky. To, co žijeme teď, je v podstatě dobré, ale má to své stinné stránky."

Reklama

Výběr článků

Načítám