Hlavní obsah

Státní opera Praha vrátila na scénu Verdiho Otella

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní opera Praha uvedla v rámci festivalu Pražské jaro obnovenou premiéru Verdiho Otella. Inscenaci nastudoval v roce 1991 švýcarský režisér Dominik Neuner a na repertoáru byla až do roku 1998. Nyní se ji podle videozáznamu a režijní knihy pořízené Neunerovou asistentkou Evou Zikmundovou pokusil obnovit režisér Libor Cukr, ovšem s novým pěveckým obsazením i hudebním nastudováním. A v tom je největší problém.

Foto: Archív, Právo

Z Cukrovy inscenace Otella

Článek

Kdyby s novými pěvci Neuner inscenaci studoval, asi by vše vypadalo jinak. Ale kdyby jsou chyby. A tak z Neunerovy koncepce zůstala čistá forma včetně scénografie a kostýmů. Vytratila se ale přesná stavba situací a vztahů skrze detailní hereckou práci režiséra. Divák má pocit, že pěvci pouze plní pokyny, berou do ruky kameny či prapory, aby je po chvíli bez většího smyslu zase odložili, sedají, klekají, umísťují svá těla „na značky“, ale obsah uniká.

A to vše ve tmě, jež skrývá jejich mimiku a komplikuje zřejmě i kontakt sólistů i sboru s dirigentem Heiko Mathiasem Försterem, jemuž zněl orchestr až příliš hřmotně a zvláště v první polovině takřka zcela překrýval hlasy pěvců.

Největším ziskem nového Otella je především Desdemona Christiny Vasilevy, která svým citově propracovaným výkonem obsáhne hudební i dramatický vývoj postavy. Efe Kislali vládne pro Otella krásným tenorem, ale bohužel bez větší emoce, na premiéře si ve výškách navíc vypomáhal neznělým parlandem. Tradičně dobrý výkon podal Ivan Kusnjer jako ve výrazu však až příliš koncertně civilní Jago. Podle ohlasu premiéry má Státní opera v Otellovi divácky úspěšnou inscenaci, ale o smyslu rekonstrukce lze mít oprávněné pochybnosti.

Giuseppe Verdi: Otello

Dirigent Heiko Mathias Förster, režie Libor Cukr podle koncepce Dominika Neunera, scéna Vladimír Nývlt, kostýmy Josef Jelínek. Premiéra 28. 5. 2009 ve Státní opeře Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám