Hlavní obsah

Ladislav Chudík v 85 letech točí film s Janem Hřebejkem

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský herec Ladislav Chudík se v těchto dnech dožívá 85let a slaví také 65let účinkování na scéně Slovenského národního divadla (SND). „Jsem velmi rád, že v tak pokročilém věku budu točit film s Janem Hřebejkem. Budeme točit v červnu v Praze,“ prozradil Chudík exkluzivně Právu.

Článek

Herec vyslovil obavy, že bude muset opět trénovat češtinu. „Víte už mi nejde tak dobře to české ř. Moje manželka, která je původem Češka, na to dohlédne. Nemám tam moc textu, ale je náročný. Budu hrát postavu prokurátora,“ dodal.

Chudík přiznal, že to je zatím jediná nabídka, kterou momentálně má. „Hraji na scéně činohry SND ve hře Tančiareň. Mám ještě dobrý hlas, mohl bych například recitovat. Ale to se už dneska moc nenosí, tak mně nikam nezvou. Mrzí mně, že mně nepozvali, ani když zemřel básník Milan Rúfus. Přitom můj osobní řebříček básníků je: Kostra-Seifert-Rúfus,“ uvedl na tiskové konferenci, kterou v Bratislavě uspořádalo SND.

Kromě natáčení připravuje knihu rozhovorů

Herec působil na tiskové konferenci, že je dobré fyzické i psychické kondici. Pochlubil se například, že má ještě stále všech 32 vlastních zubů. „Tuto vestu, co mám na sobě mi koupila manželka před rokem, když už bylo po vážné nemoci jasné, že žiji. Dnes ji mám poprvé na sobě,“ pochlubil se.

S Jánem Štrasserem připravují knihu rozhovorů. „Pomáhají mi moje zápisníky, které jsem začal psát ještě jako student gymnázia v Kremnici v roce 1938. Ty deníky nebo zápisníky, to je pro mně trénování vůle. Nemám moc dobrou paměť. Je to odvaha, stát se s takovou pamětí hercem,“ dodal s úsměvem.

Chudík konstatoval, že žije už v nastaveném čase. „Když se hraje fotbal po devadesáté minutě nastavuje se čas řekněme do devadesáté páté minuty. Já už žiji v tom prodloužení a bojím se, kdy to definitivně odpískají,“ uvedl.

Těžká zkouška v Nemocnici na kraji města

Na otázku Práva s kým udržuje kontakt s českých herců Chudík uvedl, že si nedávno pozval do televizního pořadu Elišku Balzerovou a Jiřinu Bohdalovou.

„Při natáčení Nemocnice na okraji města se vztahy mezi herci velmi utužily. Když při natáčení zemřel Karel Hoger, který měl hrát primáře Sovu, byl jsem v šoku. Všichni herci byli v šoku a vraceli scénáře. Tím se však nabila atmosféra a když si na jeho roli vybrali mně, já octl mezi nimi. Točil jsem scény, které už Karel Hoger jednou natočil. Bylo moje největší zkouška,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám