Hlavní obsah

Britští Noisettes kříží Amy Winehousovou s pop-rockem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská "indie" skupina Noisettes je už ve své vlasti poměrně hvězdná a jejich druhé album Wild Young Hearts se tak dostalo do celosvětové distribuce mamutí firmy Universal. S "indie" nálepkou je tedy konec. A jak je to s hudbou? Je všelijaká - bílá i černá, komerční i nekomerční, a většinou poslouchatelná.

Článek

Noisettes se proslavili díky tanečnímu a v podstatě přiblblému singlu Don't Upset the Rhytm, který není ani typický pro jejich tvorbu, ani nejlepší na aktuální desce, naopak je to vlastně nejnudnější píseň ze všech. Případný diskotékový fanoušek, který by si kvůli singlu koupil CD Wild Young Hearts, bude značně zklamán.

Noisettes nejsou taneční projekt a většina jejich skladeb je pomalá a navíc i vkusná. Umějí psát výtečné melodie, pokud občas některé nekradou, což se třeba v případě velkého hitu Never Forget You přímo vnucuje. (Písnička zní jako coververze 40 let starého hitu nějaké typické dívčí trojice ze stáje Motown). Ale jinak je tu mnoho pozitivního.

Famózní hlas "šingí"

Famózní je především jejich zpěvačka a současně baskytaristka Shingai Shoniwa. Křestní jméno se čte šingí a prý to znamená houževnatost. A Shingai skutečně musela být houževnatá. Jako typický potomek afrického imigranta vyrostla na londýnském sídlišti pro sociálně slabé a začátky asi nebyly nejlehčí, i když disponovala sexy hlasem a vzhledem modelky. Sama říká, že hudba byla pro ní prostředkem útěku před nepěknou realitou a dodnes, kdy už finanční problémy dozajista nemá, má sklon podporovat dobročinné projekty a boj proti AIDS. 

Zatímco britské klubové skupiny do ní hustili rock, ona sama inklinovala k blues a soulu a došla ke kompromisu. Noisettes tak chtějí odpovědět na otázku, je-li možné smysluplně propojit pop-rock se soul-jazzovým zpěvem. A nemají na to jednoznačnou odpověď.

Rozhodně natočili nadprůměrnou desku, poslouchá se od začátku do konce příjemně a úžasný zpěv připomíná třeba Amy Winehousovou, ale přece jen soulovým puristům tato muzika bude zákonitě připadat povrchní. A navíc ty nenápadné sklony k diskotékovosti...

Noisettes: Wild Young Hearts Mercury 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám