Hlavní obsah

Zápas o nového šéfa ČT jde do semifinále

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tuto středu rozhodnou radní České televize v tajném hlasování, kdo se z devatenácti uchazečů o místo generálního ředitele České televize dostane do semifinále. Radní hodlají vybrat maximálně pět jmen, ze kterých má později vzejít nový šéf Kavčích hor na dalších šest let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na jeho zvolení by se mělo podílet i šest nových radních. Tři vybrali poslanci minulý týden a jména dalších tří by měla být známa rovněž tuto středu. Nováčci naskočí do volby ale až 29. května.

Podaří se současnému vládci Jiřímu Janečkovi obhájit křeslo? Není to jisté. Soudě podle částí projektů, které syn radního Radka Mezulánika zveřejnil na vebu all4all.cz, jsou odbornější, myšlenkově bohatší a konkrétnější jiné projekty než Janečkův.

Plány kandidátů

Ten v koncepci zopakoval "své“ úspěchy, na které hodlá navázat. Charakteristická je pro něj myšlenka: "ČT poskytne divákům kvalitnější televizní program, bude dobrým hospodářem a dosažené úspory využije k dalšímu posílení původní domáci tvorby.“

Janeček jistě zapůsobí na radní větou, že hodlá od roku 2009 do roku 2015 uspořit v ČT 4,5 miliardy korun mj. restrukturalizací, snížením osobních nákladů či optimalizací vlastní výroby. Vše ale popisuje obecně, přestože má ze všech kandidátů největší přístup ke konkrétním údajům a číslům. Ostatně, jak Janeček přiznal minulý týden v obsáhlém rozhovoru pro ČT 24 - „Cesta mě nezajímá, důležitý je výsledek.“

Europoslankyně Jana Bobošíková je jako vždy razantní. Chce zrušit nejen reklamu, ale i koncesionářský poplatek a navrhuje, aby ČT byla financována ze státního rozpočtu, z vlastní podnikatelské činnosti, z fondů EU a tvrdou ekonomickou "dietou“ (mj. by snížila počet vedoucích manažerů na sedm a do roka by muselo odejít dvacet procent zaměstnanců, to je asi šest set lidí). ČT 4 by ze sportovní stanice postupně změnila na edukativně kulturní. Bobošíková v ČT pracovala, nezapomenutelné je její působení za televizní stávky na přelomu let 2000/01, kdy stála rázně proti stávkujícím rebelům, v podstatě jen s pár lidmi na své straně. Její znovupříchod by zřejmě znamenal nejradikálnější změnu v současném řízení a chodu ČT.

Příjemným překvapením je projekt výkonného ředitele televize Óčko Hynka Chudárka, který se úspěšně pohybuje v mediální branži šest let a není spojen s žádnou mediální aférou. Chudárek se chce úplně rozloučit s reklamou na ČT, nezvyšovat koncesionářský poplatek, vyčistit ČT dvojku od sportu a zpráv a strikně ji zaměřit intelektuálněji a menšinově a celé vysílání televize zbavit komerčních pořadů poklesné úrovně.

Zaměstnanci včetně vyšších manažerů by se báli o místa. Nejen kvůli úspoře financí, ale kvůli vlastní neschopnosti. Významné zeštíhlení počtu zaměstnanců podle něj vyčistí určitou zatuchlost kolektivů, které do spolupráce s ČT nechtějí nikoho nového pustit. Více by tedy otevřel ČT pro spolupráci s nezávislými tvůrci.

Jaké to je stát v čele ČT, si vyzkoušel Petr Klimeš. Byl finančním a asi půl roku prozatímním ředitelem, než byl v létě 2003 zvolen Janeček. Klimešovo řízení skončilo cca 400 mil. ztrátou. Že s tím šlo něco dělat, ukázal nový finanční šéf, který za pět měsíců zmírnil ztrátu o 120 mil. Kč, a v dalším roce, bez nárůstu koncesionářských poplatků, televize hospodařila bez ztráty.

Klimeš v sobotní MfD špatné hospodaření bagatelizoval: "Byla tam nějaká plánovaná finanční ztráta, jenže tu si nenaplánoval pan Klimeš, ale schválila jí i Rada ČT,“ hájí se. Klimeš by mezi vedení a centra vložil personální mezistupeň, intendanty jednotlivých vysílacích okruhů. Z jedničky by se stala zpravodajsko publicistická stanice, z dvojky kulturní, třetí program by byl výchovně vzdělávací a čtvrtý sportovní.

Reklama

Výběr článků

Načítám