Hlavní obsah

PJ Harvey krásně zuří i dojímá

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská indie rockerka PJ Harvey vydává spolu s Johnem Parishem desku A Woman a Man Walked By. Pro rockově alternativní osoby další milý přírůstek od této talentované křehké duše.

Článek

Devětatřicetiletá PJ Harvey si první skupinu založila už jako teenagerka. První desku Dry vydala v roce 1992. Hned další rok se skupina rozpadla a písničkářka začala vystupovat sólo.

Díky umělecky založeným rodičům si v sobě nesla základ z naposlouchaných desek bluesmanů jako byli John Lee Hooker, Howlin' Wolf a Robert Johnson, ale také něco z Pixies, z britských art-rockových skupin a z ulítlých alternativců typu Captain Beefheart. To vše také dnes můžete v její tvorbě nacházet. Za své hudební experimenty si PJ vysloužila Mercury Music Prize a několik nominací na Brit Awards a Grammy. Časopis RollingStone jí udělil titul Objev roku 1992.

Osvědčená spolupráce

Hudbu na A Woman a Man Walked By napsal Parish, který už s PJ Harvey spolupracoval mnohokrát, ona sama se starala hlavně o zpěv a texty. Album zahájili až grungeovým hitem Black Hearted Love, který se vydařil na jedničku. Není ale určující pro celou desku.

Ta je na jednu stranu depresívní, jemně poetická a zpomalená, na druhou stranu potrhlá. Normálně vystavěná rocková písnička je spíše výjimkou, v této hudbě se nehraje na chytlavý refrén, sloku a sólo. Vládne spíš přerývaný rytmus a vyústění do hudební anarchie.    

PJ Harvey ublíženě mňouká, křičí a zajíká se, ale také samozřejmě zpívá. Střídají se tu zběsilé rockové nářezy (někdy je to čirá psychedelie) s famózními baladami, které dokážou na chvíli zastavit čas a zcela pohltit (April). Ty pravděpodobně i uvíznou déle v posluchačově paměti.

PJ Harvey:  A Woman a Man Walked By, Island Records 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám