Hlavní obsah

S Janečkem budou o křeslo šéfa ČT bojovat Bobošíková nebo Chmelíček

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti současnému generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi, který hodlá své křeslo obhájit a dalších šest let pokračovat v tom, co na Kavčích horách dělá, bude bojovat například europoslankyně Jana Bobošíková nebo bývalý šéf ČT Dušan Chmelíček.

Článek

Z dvaadvaceti zájemců, kteří ve středu podali přihlášky do výběrového řízení, vyřadila v pátek Rada ČT tři uchazeče kvůli formálním chybám v písemných přihláškách.

Ve zbylých devatenácti figuruje exekutivní ředitel televize Óčko Hynek Chudárek či bývalá programová ředitelka Primy Jana Kasalová. Spekulovalo se, že se přihlásí také moderátor pořadu Primy Nic než pravda Petr Šiška, ale ten se nepřihlásil.

Bobošíková po telefonu Právu krátce řekla, že má razantní projekt. Chce zrušit koncesionářské poplatky i reklamu a ČT financovat státem. Nejméně 600 zaměstnanců televize, tedy 20 procent ze současného počtu, by muselo v rámci finanční diety odejít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslankyně Jana Bobošíková

První kolo výběrového řízení se uskuteční 13. května, kdy rada rozhodne o pěti uchazečích, ze kterých ve druhém kole vybere nového ředitele. Shodnout se na jménu nově zvoleného generálního ředitele musí podle zákona deset radních. Tady může nastat problém. Výběru nového šéfa ČT bude totiž předcházet volba šesti členů rady. Pěti končí 28. května mandát a další, šestý radní, má nahradit Josefa Jařaba, který na post v radě rezignoval z důvodů delšího přednáškového turné v USA. O místa v radě se uchází 38 kandidátů, z toho jsou čtyři dosavadní členové rady.

Kandidáti na ředitele České televize:

Bednář Luboš

Bobošíková Jana

Černoch Viktor

Drahoš Roman

Friedel Libor

Chmelíček Dušan

Chudárek Hynek

Janeček Jiří

Kasalová Jana

Klimeš Petr

Pekárek Radomír

Potužník Jiří

Roupa Jiří

Senjuk Rostislav

Soukup Jaroslav

Svoboda Jiří

Švambera Stanislav

Vadas Martin

Vaněk Stanislav

Pokud Sněmovna nováčky zvolí, tak se mohou ujmout mandátu nejdříve 29. května, a to už proces volby ředitele poběží, možná bude dokonce dobojováno. Podle názoru předsedy volebního výboru Sněmovny Petra Tluchoře (ODS) by však konečný výběr ředitele měla provést obměněná rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám