Hlavní obsah

Pět pražských divadel pomůže handicapovaným lidem

Právo, Vít Hnízdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projekt s názvem Pomoc přichází na čtyřech tlapkách má pomoci organizaci Helppes, která připravuje asistenční psy pro handicapované lidi. Jejich přípravu sice hradí stát, ale další provoz je plně v rukou jejich majitelů. Jsou tak odkázáni na granty či veřejné sbírky.

Článek

Proto přišlo sdružení Helppes s nápadem oslovit několik divadel, zda by nechtěly přípravu a výcvik asistenčních psů podpořit svými benefičními představeními.

„Oslovili jsme dvacet pět divadel a pomoc nakonec přislíbilo jen pět divadel – Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, Dejvické divadlo, Ungelt, Divadlo Komedie a společnost Kašpar,“ řekla Soňa Müllerová, koordinátorka projektu Helppes – Centra výcviků psů pro postižené.

Herci byli nadšeni nápadem

Myšlenkou byli nadšeni i sami herci. „U nás je víc psů než herců. Každý herec si s sebou na představení bere svého psího miláčka, proto tuto benefiční akci vítáme,“ řekl Jan Hraběta z divadla Járy Cimrmana, které navýšilo vstupné na některá představení na tisíc korun.

Vybraná představení budou probíhat od 3. května do 3. června. První hru, Růže pro Algernon, uvede na začátku května společnost Kašpar. Hlavní roli tu ztvární Jan Potměšil, jenž je kvůli svému postižení čestným hostem projektu Helppes. V současné době pomáhá klientům centra sto dvacet vodicích a asistenčních psů.

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Foto popis| Cvičitelka centra Helppes Jana Brožová s asistenčním psem Eliškou.

.: Cvičitelka centra Helppes Jana Brožová s asistenčním psem Eliškou

FOTO: Vít Hnízdil, Právo

„Nevidomí lidé dostávají na jejich výživu měsíční příplatek 800 korun a všichni ostatní lidé s handicapy nedostanou na pořízení či výživu svého psa nic,“ řekla ředitelka centra Zuzana Daušová. Přesto budoucnost vypadá nadějně.

„Ministr Nečas vyslyšel naši prosbu a pomohl udělat prvotní analýzu potřeb těchto postižených spoluobčanů a celou věc bude ministerstvo dále sledovat,“ dodala ředitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám